Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

~ * Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε… εικόνες! * ~



Ήχοι των θαλασσών φαίνεται να μοιάζουν πολύ με τη θέα μέσα από ένα καλειδοσκόπιο”, λέει ο Mark Fischer, ιδιοκτήτης του Aquasonic Acoustics, ο οποίος ξεκίνησε να συλλέγει τα “τραγούδια” των φαλαινών και των δελφινιών, μετατρέποντάς τα σε όμορφες εικόνες.

perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!


 Οι εικόνες δημιουργούνται μετατρέποντας αρχικά τους ήχους των θηλαστικών σε “κύματα”, στα οποία στη συνέχεια προσθέτει χρώμα, χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό απεικόνισης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, που μετατρέπει τη συχνότητα του ήχου σε κάθε καρέ στα χρώματα του ουράνιου τόξου
 

perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!




Οι εικόνες έγιναν δεκτές από το κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά μόνο αισθητικά. Σπάνια θα ενδιαφερθεί κάποιος για το πώς δημιουργούνται, τι είδους μαθηματικά είναι πίσω από αυτές ή ακόμη ποιο είδος έκανε τον συγκεκριμένο ήχο”, προσθέτει ο κ. Fischer, που ξεκίνησε την καταγραφή των ήχων το 2001 μετά από ένα εμπνευσμένο ταξίδι με έναν ερευνητή φαλαινών.


 perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!




Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Fischer έχει ασχοληθεί επίσης με τους ήχους πτηνών και εντόμων, ενώ βασικός σκοπός του έργου του είναι να καταδείξει τη σημαντικότητα των ήχων για τις φάλαινες και τα δελφίνια και το πόσο επηρεάζονται από αυτούς, σε σχέση πάντα με την ηχορρύπανση που εκπέμπεται από τα πλοία στη θάλασσα.

 perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!




perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!




perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!





perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!





perierga.gr - Οι ήχοι της θάλασσας μετατρέπονται σε... εικόνες!









http://perierga.gr/2012/10/%CE%BF%CE%B9-%CE%AE%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82/






~ * Κβάζαρ με θερμοκρασία δέκα τρισεκατομμυρίων βαθμών Κελσίου * ~








Σε δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου υπολογίζεται το κβάζαρ 3C 273 σύμφωνα με έρευνα Γερμανών, Ρώσων, Αμερικανών και άλλων αστρονόμων.
Το εν λόγω κβάζαρ, σε απόσταση περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων ετών από τη Γη, βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Παρθένου και είναι το πιο φωτεινό στον ουρανό από όσα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.
Το RadioAstron χρησιμοποιεί τον ρωσικό δορυφόρο Spektr-R με κεραία δέκα μέτρων, που βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.
Οι παρατηρήσεις του συνδυάζονται με αυτές μεγάλων επίγειων ραδιοτηλεσκοπίων, όπως του γερμανικού ραδιοτηλεσκοπίου διαμέτρου 100 μέτρων στο Έφελσμπεργκ, του διαμέτρου 110 μέτρων τηλεσκοπίου Γκριν Μπανκ και του 300 μέτρων Αρεσίμπο. Έτσι το RadioAstron σχηματίζει ένα συμβολόμετρο (ένα εικονικό ραδιοτηλεσκόπιο) μεταξύ Γης και διαστήματος.





http://www.kathimerini.gr/854849/article/epikairothta/episthmh/kvazar-me-8ermokrasia-deka-trisekatommyriwn-va8mwn-kelsioy














~ * «Πράσινο φως» στη γενετική μηχανική * ~





Οι Βρετανοί ερευνητές θα μπορούν να τροποποιούν το γενετικό υλικό ανθρώπινων εμβρύων. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η έρευνα θα οδηγήσει στην εξεύρεση νέων θεραπειών.



Ομάδα Βρετανών επιστημόνων πρόκειται να προχωρήσει στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, καθώς έλαβε τη σχετική έγκριση από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας.

Ωστόσο, η σχετική άδεια προβλέπει ότι η τροποποίηση του γενετικού υλικού των εμβρύων θα ολοκληρώνεται στο πρώτο επταήμερο μετά τη γονιμοποίηση. Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση που θα επιτρέψει στους ερευνητές να βρουν τα αίτια των αποβολών, αλλά και των πιο συχνών γενετικών ανωμαλιών που παρατηρούνται. Πολλοί, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που θα εφαρμοσθεί ανοίγει την πόρτα στη δημιουργία «μωρών επί παραγγελία».

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την ημέρα που Κινέζοι επιστήμονες προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή όταν ανακοίνωσαν ότι είχαν προξενήσει γενετικές μεταβολές σε ανθρώπινα έμβρυα. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα της Δύσης, και χορηγήθηκε η άδεια πραγματοποίησης παρόμοιων πειραμάτων στην Κάθι Νιακάν, του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου. Η σχετική ανακοίνωση του εργαστηρίου επισημαίνει ότι τα «πειράματα θα γίνουν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς κατά το πρώτο επταήμερο από τη σύλληψη, όταν το έμβρυο αποτελείται από ένα έως 250 κύτταρα».
Αιτία αντιπαράθεσης

Η Βρετανίδα ερευνήτρια πρόκειται να εφαρμόσει για τα πειράματά της τη μέθοδο CRISPR-Cas9, η οποία και στο παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης επιστημονικής αντιπαράθεσης, ακριβώς επειδή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «μωρών επί παραγγελία». Ταυτόχρονα, η εφαρμογή της θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εντοπίσουν και να τροποποιήσουν ή να αντικαταστήσουν ορισμένα γενετικά σφάλματα. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι «αυτή η τεχνική είναι που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».
Η ίδια η ερευνήτρια υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε γενετική τροποποίηση των εμβρύων για αναπαραγωγικούς σκοπούς. Το μόνο που επιθυμεί είναι να πολλαπλασιάσει τις επιστημονικές γνώσεις για την ανάπτυξη των υγιών ανθρωπίνων εμβρύων, κάτι που θα μπορούσε κάποια στιγμή να βοηθήσει στη βελτίωση των τεχνικών υποβοηθούμενης γονιμότητας (IVF) που εφαρμόζονται σήμερα.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, η Νιακάν εξήγησε ότι το πρώτο γονίδιο που θα βάλει στο στόχαστρο είναι το Oct4, το οποίο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Εξεύρεση στρατηγικών


Ο Μπρους Ουάιτλοου, καθηγητής Ζωικής Βιοτεχνολογίας στο Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επισημαίνει ότι το ερευνητικό πρόγραμμα θα ενισχύσει τις γνώσεις που έχουμε όσον αφορά τον σχηματισμό και την ανάπτυξη του ανθρώπινου εμβρύου διευκολύνοντας την εξεύρεση στρατηγικών που θα βοηθήσουν τα ζευγάρια και θα περιορίσουν τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.

Οι επιστήμονες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για την έρευνα τα πλεονάζοντα έμβρυα που μένουν στα αζήτητα των κέντρων υποβοηθούμενης γονιμότητας και τα οποία καταστρέφονται. Ωστόσο, οι γυναίκες που παραχωρούν τα έμβρυά τους θα πρέπει να δίνουν ειδική άδεια.

Ενας από τους πρωταρχικούς φόβους των επιστημόνων είναι ότι η μεταβολή του εμβρυϊκού DNA μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για ολόκληρο τον οργανισμό, αλλά και ότι αυτές οι αλλαγές θα κληροδοτηθούν στις επόμενες γενιές.
Ο καθηγητής Πίτερ Μπροντ, ειδικός στη Γυναικολογία και τη Μαιευτική από το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, επισημαίνει ότι η απόφαση της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας είναι εξαιρετικά σώφρων και ενθαρρυντική, καθώς και ότι με την εργαλειοθήκη που διαθέτουν αναφορικά με την τροποποίηση των γονιδίων θα καταστεί δυνατή η καλύτερη μελέτη των βασικών γενετικών μηχανισμών στο πρώτο στάδιο της εμβρυϊκής ζωής.

Έντυπη





http://www.kathimerini.gr/847953/article/epikairothta/episthmh/prasino-fws-sth-genetikh-mhxanikh












~ * Τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια της Φυσικής * ~








Αστρονομικές παρατηρήσεις έχουν δείξει επίσης πως το 27% του σύμπαντος αντιστοιχεία σε μία εξωτική μορφή ύλης, που δεν απορροφά ούτε εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.


Του Κώστα Δεληγιάννη


Το 1900, ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Κέλβιν είχε πει: «Δεν υπάρχει πλέον τίποτε νέο να ανακαλυφθεί στη φυσική. Το μόνο που απομένει είναι οι μετρήσεις να γίνουν ακόμη περισσότερο ακριβείς».
Δεν χρειάστηκε να περάσουν περισσότερο από δύο δεκαετίες για να διαψευσθεί παταγωδώς, αφού η κβαντική φυσική και η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν άνοιξαν ένα «παράθυρο» σε έναν άγνωστο έως τότε και αινιγματικό «κόσμο».
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα κανείς ερευνητής δεν μιλά για το «τέλος της Φυσικής», αφού υποτίθεται πως έχουμε καταλάβει πλήρως την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.
Αντίθετα, κάθε νέα ανακάλυψη φαίνεται να γίνεται η αιτία για ακόμη μεγαλύτερα και βαθύτερα ερωτήματα γι' αυτήν την πραγματικότητα.
Από αυτά τα ερωτήματα, πέντε «γρίφοι» προβάλλουν αυτή τη στιγμή ως τα μεγαλύτερα «μυστήρια» της Φυσικής.


Τι είναι η σκοτεινή ενέργεια;


Εδώ και δεκαετίες, οι αστροφυσικοί έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η συμπεριφορά του σύμπαντος δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τις βαρυτικές έλξεις, αλλά ότι υπάρχει μία μυστηριώδης απωστική δύναμη, η σκοτεινή ενέργεια όπως την έχουν ονομάσει, η οποία έχει υπερνικήσει τη βαρύτητα σε κοσμική κλίμακα.
Από τον ρυθμό της συμπαντικής διαστολής, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ύλης-ενέργειας του σύμπαντος.
Ωστόσο, η φύση της σκοτεινής ενέργειας παραμένει άγνωστη.
Έτσι, είναι ακόμη αδιευκρίνιστο αν πίσω από αυτό τον όρο κρύβεται μία σταθερή πυκνότητα ενέργειας που κατακλύζει ομογενώς τον χώρο, όπως είχε προτείνει ο Αϊνστάιν πριν από 100 χρόνια, ή κάποιο άλλο φυσικό φαινόμενο.


Τι είναι η σκοτεινή ύλη;


κάθε νέα ανακάλυψη φαίνεται να γίνεται η αιτία για ακόμη μεγαλύτερα και βαθύτερα ερωτήματα


Αστρονομικές παρατηρήσεις έχουν δείξει επίσης ότι το 27% του σύμπαντος αντιστοιχεί σε μία εξωτική μορφή ύλης, που δεν απορροφά, ούτε εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η σκοτεινή ύλη, όπως έχει ονομασθεί, δεν μπορεί επομένως να παρατηρηθεί άμεσα.
Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί ούτε με έμμεσο τρόπο, με συνέπεια οι μόνες πληροφορίες που έχουν οι επιστήμονες να προέρχονται από τη βαρυτική της επίδραση σε κοσμικές δομές, όπως οι γαλαξίες.
Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες για τα «συστατικά» της είναι ένα υποθετικό είδος σωματιδίων ονόματι WIMP (Ασθενώς Αλληλεπιδρώντα Σωματίδια με Μάζα), ενώ σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά πειράματα με στόχο να εξιχνιάσουν τη φύση της

.
Πού οφείλεται το βέλος του χρόνου;


Ο χρόνος έχει μία μόνο κατεύθυνση, αφού εξελίσσεται από το παρελθόν προς το παρόν.
Αυτή η ιδιότητα, που ονομάσθηκε «βέλος του χρόνου» από τον αστροφυσικό Άρθουρ Έντιγκτον το 1927, οφείλεται σε μία ιδιότητα γνωστή ως εντροπία.
Η εντροπία είναι ένα μέτρο της αταξίας ενός συστήματος και, σύμφωνα με τη θερμοδυναμική, δεν μπορεί αυθόρμητα να μειωθεί. Συνεπώς, κάθε σύστημα που δεν δέχεται εξωτερικές επιδράσεις μεταβαίνει σε καταστάσεις ολοένα μεγαλύτερης αταξίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεταβολές των συστημάτων είναι μη αντιστρεπτές (π.χ. τα μόρια ενός αερίου που θα μπουν σε ένα δοχείο θα διασκορπισθούν σε όλο το εσωτερικό του), κάτι που όμως είναι ασύμβατο με τους νόμους της Φυσικής, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν εξίσου καλά τόσο προς τα «εμπρός» όσο και προς τα «πίσω» στον χρόνο.
Σημαίνει επίσης ότι το σύμπαν ξεκίνησε από μια κατάσταση εξαιρετικά απίθανα χαμηλής εντροπίας, χωρίς οι επιστήμονες να μπορούν να εξηγήσουν γιατί αυτό το παρελθόν χαρακτηριζόταν από μέγιστη «οργάνωση».


Γιατί η ύλη επικράτησε της αντιύλης;


Το ερώτημα αυτό ανάγεται ουσιαστικά στον «γρίφο» του γιατί υπάρχουμε. Με βάση τους νόμους της φυσικής, με τη Μεγάλη Έκρηξη θα πρέπει να δημιουργήθηκαν ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης.
Τότε, όμως κάθε σωματίδιο που θα συγκρουόταν με το αντίστοιχο αντισωματίδιό του, όπως ένα πρωτόνιο με ένα αντιπρωτόνιο ή ένα ηλεκτρόνιο με ένα ποζιτρόνιο, θα έπρεπε να εξαϋλωθεί.
Επομένως, το μόνο που θα έπρεπε να απομείνει θα ήταν μία «θάλασσα» φωτονίων, σε ένα άυλο σύμπαν.
Για κάποιον λόγο, όμως, υπήρξε μία μικρή ασυμμετρία ανάμεσα στην ύλη και την αντιύλη, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στον «κόσμο» να εξελιχθεί στη σημερινή του μορφή.
Ασυμμετρία που δεν έχει εξηγηθεί έως σήμερα, αφού ακόμη και το πιο λεπτομερές πείραμα μελέτης πιθανών διαφορών στις ιδιότητές τους έληξε τον περασμένο Αύγουστο χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα.


Ποια είναι η μοίρα του σύμπαντος;


Το «φινάλε» που θα έχει το σύμπαν εξαρτάται από την τιμή της παραμέτρου Ω, η οποία αποτελεί ένα μέτρο της πυκνότητας της ύλης και της ενέργειας.
Με βάση τα παρατηρησιακά δεδομένα, αυτή τη στιγμή το πιο επικρατέστερο σενάριο είναι πως η Ω ισούται περίπου με 1, δηλαδή ότι το σύμπαν να είναι επίπεδο.
Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσει να διαστέλλεται, οδηγούμενο αργά αλλά σταθερά σε «Θερμικό Θάνατο» (Heat Death), δηλαδή σε μία κατάσταση όπου η θερμοκρασία θα είναι απειροελάχιστα μεγαλύτερη από το απόλυτο μηδέν και ο «κόσμος» θα γίνει σκοτεινός και ψυχρός.
Σε πρώτη φάση, προοδευτικά θα σταματήσει η δημιουργία  νέων αστέρων, ενώ τα υπάρχοντα αστέρια θα έχουν «σβήσει» το ένα μετά το άλλο, καθώς θα έχουν εξαντληθεί τα καύσιμά τους.
Αν και το τι ακριβώς θα συμβεί μετά βασίζεται ακόμη περισσότερο σε εικασίες, το βέβαια είναι πως στη συνέχεια θα εξαφανισθούν και οι μαύρες τρύπες, λόγω της ακτινοβολίας που εκπέμπουν.









http://www.naftemporiki.gr/story/1086281/ta-megalutera-aluta-mustiria-tis-fusikis







Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

~ * 9χρονη αρπίστρια μαγεύει με τη μουσική της * ~









Το παιδί θαύμα Alisa Sadikova από τη Ρωσία άρχισε να παίζει άρπα στην ηλικία των πέντε και τώρα σπουδάζει στο Κρατικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης.
Παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι παγκοσμίως γνωστή. Έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και είναι η νεαρότερη αρπίστρια που παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο. Εδώ παίζει το κομμάτι "The Fountain" του συνθέτη Marcel Lucien Grandjany.







http://www.espressonews.gr/kosmos/2016/02/144945/9hroni-arpistria-mageyei-me-ti-moysiki-tis







~ * Με αόρατο «μανδύα Πότερ» οι Βρετανοί στρατιώτες * ~








Αόρατο μανδύα σαν αυτόν που φορούσε ο Χάρι Πότερ θα χρησιμοποιούν σύντομα οι Βρετανοί στρατιώτες για να γίνονται αόρατοι στο πεδίο των μαχών. Το υλικό, που μιμείται την τεχνική των χταποδιών για να γίνονται ένα με το περιβάλλον τους όταν απειλούνται, δοκιμάζεται από τον βρετανικό στρατό.

Ηδη τάγμα από Βρετανούς στρατιώτες δοκίμασε στις ΗΠΑ μανδύα που τους κάνει αόρατους τόσο από τις θερμικές κάμερες όσο και από τις συσκευές νυχτερινής όρασης. Ομως τώρα πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα, καθώς δοκιμάζουν μανδύα που καθιστά τους στρατιώτες αόρατους και στο φως της ημέρας.

Εχει δημιουργηθεί από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και καταφέρνει να μιμείται τα χρώματα του χώρου που περιβάλλει τον στρατιώτη. Αποτελείται από δύο βασικές στρώσεις υλικού, εκ των οποίων η εσωτερική φέρει χιλιάδες μικροσκοπικά φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τα γύρω χρώματα. Ηλεκτρικά σήματα μεταδίδουν αυτήν την πληροφορία στο εξωτερικό στρώμα, το οποίο μιμείται με ακρίβεια τα χρώματα του περιβάλλοντος χώρου, χρησιμοποιώντας θερμοευαίσθητες βαφές.

Η τεχνική που ακολουθείται μοιάζει με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν τα κεφαλόποδα, το δέρμα των οποίων περιέχει χρωματοφόρα κύτταρα που τους επιτρέπει να αλλάζουν χρώμα για να καμουφλάρονται στο περιβάλλον. Αντίστοιχος μανδύας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος για τα στρατιωτικά οχήματα τα επόμενα πέντε χρόνια.






http://www.espressonews.gr/kosmos/2016/03/147117/me-aorato-mandya-poter-oi-vretanoi-stratiotes







~ * Uluru: Ένα παράξενο μέρος… * ~





Ο διάσημος βράχος Uluru βρίσκεται στην Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας και πήρε το όνομά του από τον τοπικό πληθυσμό Pitjantjatjara Yankunytjatjara, ενώ θεωρείται “ιερός χώρος” από τους ιθαγενείς αλλά και ένα από τα πλέον παράξενα μέρη του πλανήτη.
perierga.gr - Uluru: Ένα παράξενο μέρος...
Μύθοι αλλά και διάφοροι θρύλοι που κυκλοφορούν στην περιοχή συνδέουν τη δημιουργία του με το “Πνεύμα της Χελώνας”, ενώ πιστεύεται ότι φέρνει κακή τύχη σε όποιον κοιτάξει πέρα από αυτόν αλλά και σε αυτόν που θα αφαιρέσει κάποιο κομμάτι πέτρας από την επιφάνειά του!
perierga.gr - Uluru: Ένα παράξενο μέρος...
Το ύψος του φτάνει τα 340 μέτρα και στην ουσία πρόκειται για μία τεράστια προεξοχή του εδάφους από διαβρωμένο κόκκινο ψαμμίτη, που δεσπόζει στην περιοχή εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αλλά είναι άγνωστο το πώς έχει διαμορφωθεί.
perierga.gr - Uluru: Ένα παράξενο μέρος...
Ο βράχος Uluru συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ιθαγενών αλλά και των αυστραλιανών Αρχών, σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του, με κίνδυνο να σκοτωθούν.
perierga.gr - Uluru: Ένα παράξενο μέρος...
Η κυβέρνηση, μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την επίσκεψη στην περιοχή, ξεσηκώνοντας πλήθος διαμαρτυριών από ντόπιους και ξένους τουρίστες, καθώς ο Uluru αποτελεί τουριστική “ατραξιόν” της Αυστραλίας για τολμηρούς ορειβάτες, και όχι μόνο!
perierga.gr - Uluru: Ένα παράξενο μέρος...

perierga.gr - Uluru: Ένα παράξενο μέρος...

perierga.gr - Uluru: Ένα παράξενο μέρος...




http://perierga.gr/2012/03/uluru-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82/




~ * Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας! * ~



Ο φακός του φωτογράφου βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση απαθανατίζοντας μοναδικές εικόνες που εκπλήσσουν. Ο λόγος; Προφανής… Καθεμία μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από έναν φουτουριστικό κόσμο ή από ταινία επιστημονικής φαντασίας… Κι όμως αυτή η απόλυτη μαγεία είναι πέρα για πέρα αληθινή και καταδεικνύει πως η φύση μπορεί να κάνει θαύματα… Στο έδαφος, στον ουρανό ή στο νερό κάθε πινελιά του μάγου ζωγράφου είναι πέρα για πέρα φυσική…


1. Γυρίνοι κολυμπούν ανάμεσα στα φύκια στη λίμνη Cedar του Καναδά
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
2. Βόρειο Σέλας σε σχήμα πτηνού φοίνικα στην Ισλανδία
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
3. Η αόρατη συγκομιδή
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
4. Το βουνό Rainier κοντά στο Σιάτλ επιπλέει στα σύννεφα
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
5. Δρόμος από λήψη ενός drone
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
6. Εγκαταλελειμμένο ορυχείο αλατιού στη Ρωσία
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
7. Τα κρυστάλλινα νερά των Φίτζι
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
8. Η ομιχλώδης Σόφια, Βουλγαρία
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
9. Η μυστηριώδης λίμνη Hillier με τα ροζ νερά της
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
10. Δρομάκι στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
11. Η γέννηση της φωτιάς σε ένα σπίρτο
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
12. Περπατώντας προς το σπίτι
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
13. Κόκκινα νερά στον Σαν Φρανσίσκο χάρη στους ιδιαίτερους μικροοργανισμούς που περιέχουν
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
14. Αστραπές πάνω από το ηφαίστειο Calbuco στη Χιλή
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
15. Ένα παιχνίδι των σκιών
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
16. Μια ομάδα πιγκουίνων σε ένα παγόβουνο
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
17. Η ειδυλλιακή ομορφιά της Τοσκάνης
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
18. Τα μάτια του Θεού σε μια σπηλιά στη Βουλγαρία
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
19. Απίστευτη θέα από πισίνα στην Ελβετία
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!
20. Aνθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία
perierga.gr - Η άγνωστη μαγική πλευρά του κόσμου μας!





http://perierga.gr/2016/03/%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82/















~ * Το DNA σε ρόλο σκληρού δίσκου Βρέθηκε τρόπος να αποθηκεύονται σε αυτό δεδομένα * ~




Το DNA σε ρόλο σκληρού δίσκου


Το DNA μπορεί να αποτελέσει όπως φαίνεται ένα «αιώνιο» μέσο αποθήκευσης δεδομένων


Ερευνητές στην Ελβετία ανέπτυξαν μια καινοτόμα μέθοδο εγγραφής και αποθήκευσης πληροφοριών στο DNA, τα οποία θα μπορούσαν έτσι να αντέχουν επί χιλιάδες χρόνια, χωρίς να καταστραφούν.


Βιολογικό… USB

Η διατήρηση των ψηφιακών δεδομένων σε βάθος
 χρόνου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τις
 σύγχρονες κοινωνίες, καθώς οι σκληροί δίσκοι και τα
 άλλα μέσα αποθήκευσης πληροφοριών έχουν
 ημερομηνία λήξης και χρειάζονται συνεχή
 συντήρηση.
Επιστήμονες του Τμήματος Χημείας και
 Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Ελβετικού
 Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της
 Ζυρίχης, με επικεφαλής τον δρ.Ρόμπερτ
 Γκρας, στράφηκαν στον κόσμο της βιολογίας για να
 βρουν ένα μέσο αποθήκευσης με πολύ μεγαλύτερη
 ανθεκτικότητα.
Ετσι, με την ίδια λογική που το DNA ενός φυσικού

 απολιθώματος μπορεί να αναλυθεί χιλιάδες χρόνια

 μετά, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συνθετικό

 απολίθωμα από DNA και μέσα σε αυτό να

 αποθηκεύσουν δεδομένα.«Το DNA, ένα μέσο πολύ

 παλαιότερο από οτιδήποτε άλλο γνωρίζει η

 ανθρωπότητα, είναι ένα πολύ σταθερό υλικό, που

 μπορεί να αντέξει στη φύση ή στο περιβάλλον για

 πολύ καιρό» δήλωσε ο Γκρας.



Η εγγραφή
Οι ερευνητές, αφού έγραψαν τα δεδομένα στο DNA,
 το προφύλαξαν μέσα σε ένα συνθετικό κέλυφος από
 νανοσωματίδια πυριτίας, με τρόπο που θυμίζει
 απολιθωμένα οστά. Ήδη οι επιστήμονες
 χρησιμοποίησαν την μέθοδό τους για να
 αποθηκεύσουν σε DNA ένα έργο του Αρχιμήδη. Η
 αποκωδικοποίηση των πληροφοριών που βρίσκονται
 στο DNA, γίνεται με τη βοήθεια ενός ενσωματωμένου
 στο «απολίθωμα» μηχανισμού. Ειδικοί αλγόριθμοι
 διασφαλίζουν ότι η ανάκτηση των στοιχείων θα γίνει
 χωρίς σφάλματα.
Ο Γκρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η

 αποθήκευση της συλλογικής γνώσης της

 ανθρωπότητας σε συνθετικό DNA θα εξασφαλίσει το

 ασφαλές πέρασμα αυτών των πολύτιμων

 πληροφοριών στις επόμενες γενιές. Όπως είπε, «ένα

 κουταλάκι γεμάτο DNA θα μπορούσε να περιέχει

 όλες μαζί της πληροφορίες του Facebook, της

 Wikipedia και του Twitter. Σε αυτό το κουταλάκι

 έχουμε κάτι πολύ σταθερό σε πολύ μικρό χώρο και

 με εγγυημένη σταθερότητα για πολύ-πολύ καιρό».







http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=786790





Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

~ * Παράξενη “τρύπα” σε λίμνη της Πορτογαλίας! * ~





perierga.gr - Παράξενη "τρύπα" σε λίμνη της Πορτογαλίας!





Ένα εκπληκτικό βίντεο καταγράφει ένα από τα πιο

 μυστήρια φαινόμενα σε λίμνη της Πορτογαλίας. Μια

 μεγάλη τρύπα έχει ανοίξει σε ένα σημείο της λίμνης

 στην περιοχή Serra de Estrela, που μοιάζει σαν ένα

 τεράστιο πηγάδι που “καταπίνει” ό,τι φτάνει κοντά

 του. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει την

 περιοχή το αποδίδουν σε ένα φράγμα, περίπου 1.500

 μέτρων, που είχε χτιστεί εκεί το 1955, το οποίο

 έσπασε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το 

απίστευτο φαινόμενο που κόβει την ανάσα. Ένα drone

 πέταξε χαμηλά στη λίμνη και αποτύπωσε στην

 κάμερα το εντυπωσιακό αυτό θέαμα…









http://perierga.gr/2016/02/%CF%84%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82/