Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

~ * Συστάσεις για τον ιό της γρίπης των πτηνών * ~



undefined




Σε επιφυλακή βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρακολουθώντας την πορεία της νέας γρίπης Α(Η7Ν9), και συστήνει στους Έλληνες που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κίνα, εάν εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου τις πρώτες 10 ημέρες αφού επιστρέψουν στην Ελλάδα, να επισκεφθούν άμεσα το γιατρό τους. 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προβαίνει σε αυτή τη σύσταση λόγω της συνεχιζόμενης καταγραφής κρουσμάτων νέας γρίπης από το στέλεχος Α(Η7Ν9) στην Κίνα, το οποίο έως τις 29 Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους, σε σύνολο 129 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα εκτός Κίνας, ενώ και οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στις 31 Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές η απομόνωση ενός νέου ιού γρίπης, του Α(Η7Ν9) σε τρεις βαρέως πάσχοντες ασθενείς, που εκδήλωσαν οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος, με ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια.

Όπως αποδείχθηκε από την επιδημιολογική διερεύνηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Κίνας (China CDC), η ημερομηνία ανεύρεσης του 1ου κρούσματος ήταν η 19η Φεβρουαρίου 2013. Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε μια εκτεταμένη προσπάθεια επιδημιολογικής επιτήρησης του νέου ιού, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση της διασποράς του. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων λοίμωξης από το νέο ιό γρίπης Α(Η7Ν9) σε ανθρώπους από 11 διαφορετικές επαρχίες στην Κίνα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ, το υπουργείο Υγείας και τους διεθνείς Οργανισμούς (όπως το ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΠΟΥ) παρακολουθεί την πορεία της νέας γρίπης.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου