Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

~ * Σύναξη για τον υπεράνθρωπο... * ~










Η μυστική συνάντηση 150 επιστημόνων στο Χάρβαρντ για τη δημιουργία γονιδιώματος που θα έχει χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία»
Ανθρώπινο γονιδίωμα εκ του μηδενός, δηλαδή απόλυτα συνθετικό, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν επιστήμονες, που αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία έγινε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το σχέδιο των περίπου 150 συμμετεχόντων ήδη εγείρει κρίσιμα ζητήματα βιοηθικής, όπως κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για τη μαζική δημιουργία ανθρώπων χωρίς γονείς και με χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία», στο απώτερο μέλλον. Η συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη στη Βοστόνη και διέρρευσε 
στον Τύπο ύστερα από μέρες, καθώς είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μην έλθουν σε επαφή με δημοσιογράφους ή να στείλουν μηνύματα στο twitter στη διάρκεια της μυστικής συνάντησης.

Oπως το βλέπουν οι ίδιοι οι επιστήμονες, το σχέδιό τους είναι μια προέκταση του αρχικού Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP), γι' αυτό η αρχική ονομασία της πρωτοβουλίας τους ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write.

Dna με χημικό τρόπο
Στόχος τους είναι να προχωρήσουν, πέρα από την «ανάγνωση» (αλληλουχία) του γενετικού υλικού του ανθρώπου, προκειμένου να συνθέσουν το δικό τους DNA με χημικό τρόπο, όπως παραδέχτηκε ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Προς το παρόν, οι συμμετέχοντες δεν μιλάνε ανοιχτά για τη δημιουργία συνθετικών ανθρώπινων όντων, αλλά στην πορεία του δρόμου κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Η πρόσκληση, πάντως, που εστάλη για τη μυστική συνάντηση έγραφε ότι αποσκοπεί στο να συντεθεί ένα ολοκληρωμένο ανθρώπινο γονιδίωμα εντός κυττάρων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Το HPG-Write, προς το παρόν, δεν έχει καμία χρηματοδότηση. Ομως, ήδη διάφορες εταιρίες και ιδρύματα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα, όπως είπε ο Τσερτς. Κάτι ανάλογο θα ζητηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και αναμένεται η αντίδρασή της. Εκπρόσωπος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείων (ΝΙΗ), του μεγαλύτερου δημόσιου χρηματοδότη επιστημονικών ερευνών στη χώρα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα είναι πρόωρο.






http://www.espressonews.gr/kosmos/2016/05/148769/synaxi-gia-ton-yperanthropo





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου