Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

~ * Ψεύτικη ομιλία από «συνθετικό» Ομπάμα σε βίντεο, μέσω εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης * ~




Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 13:22

Supasorn Suwajanakorn

Ερευνητές στο University of Washington δημιούργησαν ένα φωτορεαλιστικό μοντέλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ,Μπαράκ Ομπάμα, μέσω εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης- το οποίο αντέγραψε και αναπαρήγαγε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος κουνά το στόμα του όταν μιλάει.
Όπως αναφέρει το BBC, η συγκεκριμένη τεχνική επέτρεψε στους ερευνητές να «βάλουν λόγια» στο (συνθετικό) στόμα του Ομπάμα στο βίντεο που δημιούργησαν. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε μια τεχνητή νοημοσύνη νευρωνικού δικτύου (neural network), η οποία δημιούργησε ένα μοντέλο του σχήματος του στόματός του, και στη συνέχεια οι ερευνητές προσάρμοσαν το μοντέλο αυτό σε βίντεο και ηχητικό υλικό του πρώην προέδρου.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 14 ώρες βίντεο του Μπαράκ Ομπάμα, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί κάθε είδους ηχητικό στην εικόνα του πρώην προέδρου- ή, απλά, να τοποθετηθούν ψηφιακά στο στόμα του λόγια τα οποία δεν είπε ποτέ στην πραγματικότητα.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να αρχίσουμε να ανησυχούμε για εξάπλωση ψεύτικων βίντεο με «συνθετικές» ομιλίες πραγματικών προσώπων, η καθηγήτρια Άιρα Κέμελμαχερ- Σλίζερμαν, του University of Washington, απαντά πως «αναπτύσσουμε τεχνολογία, και κάθε τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιον αρνητικό σκοπό, οπότε θα έπρεπε όλοι μας να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο», προσθέτοντας πως, εφόσον ξέρεις πώς να φτιάξεις κάτι, ξέρεις και πώς να προβείς σε «αντίστροφη μηχανική» (να το αποδομήσεις), οπότε «θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέθοδοι εντοπισμού των συνθετικών βίντεο, εν συγκρίσει με τα αυθεντικά βίντεο».
























http://www.naftemporiki.gr/story/1259400/pseutiki-omilia-apo-sunthetiko-ompama-se-binteo-meso-ergaleiou-texnitis-noimosunis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου