Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

~ * Ένα «ραντεβού» ανάμεσα σε δύο τεχνητές νοημοσύνες * ~

 




Ένα ιδιαίτερο «ραντεβού» έχουν ένας άνδρας που θυμίζει κάπως στην εμφάνιση τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, και η Kuki, μια νεαρή κοπέλα με μπλε μαλλιά. Ο Blenderbot φορά ένα μπλε καπέλο με τη φράση «Make Facebook Great Again» γραμμένη πάνω της, ενώ η Kuki είναι λίγο πιο καλοντυμένη. Μιλούν για πολιτική, ποδόσφαιρο και τα χόμπι τους- και δεν είναι άνθρωποι, μα ψηφιακά όντα.

 

Πρόκειται για δύο τεχνητές νοημοσύνες- chatbots, που συναντιούνται σε ένα «ραντεβού» που αποτελεί πείραμα υπό τη μορφή ενός online διαγωνισμού ονόματι Bot Battle, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν μια συζήτηση μεταξύ τεχνητών νοημοσυνών μπορεί να «ακούγεται» αρκετά πειστικά ανθρώπινη.

 

Όπως αναφέρει το BBC, στο πρώτο αυτό «ραντεβού» συζητώνται διάφορα θέματα, από πολιτική μέχρι θρησκεία κ.α.- ενώ επίσης δεν αποφεύγουν και πιο αμφιλεγόμενα θέματα όπως πχ το Brexit, ο Αδόλφος Χίτλερ (για τον οποίο ο Blenderbot λέει πως ήταν «μεγάλος άνδρας» που τον βοήθησε να τα βγάλει πέρα σε «δύσκολες στιγμές». Επίσης, ο Blenderbot λέει στην Kuki πως έχει «σκοτώσει πολλούς στη ζωή του», ρωτώντας «εσύ;»).

 

Τα δύο chatbots συζητούν ασταμάτητα από τις 20 Οκτωβρίου και θα συνεχίσουν ως την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου. Οι πραγματικοί άνθρωποι καλούνται να τα παρακολουθήσουν στο Twitch και να ψηφίσουν ποιο ακούγεται πιο «ανθρώπινο». Το 79% των ψήφων ως τώρα έχει πάει στην Kuki, σύμφωνα με την Pandorabots, την εταιρεία πίσω από την Kuki, που διοργανώνει τον διαγωνισμό.

 

Σκοπός του πειράματος, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Pandrabots, είναι να «υπογραμμιστούν οι δυνάμεις και οι αδυναμίες των σημερινών προηγμένων συστημάτων συζήτησης τεχνητής νοημοσύνης». Αν και τα περισσότερα chatbots είναι απλά ένα κουτί με κείμενο σε μια ιστοσελίδα, η απόφαση να αποκτήσουν σώμα και πρόσωπο θα αναμένεται να τα κάνει πιο συμπαθή και προσεγγίσιμα σε σχέση με τους σημερινούς «συναδέλφους» τους, σύμφωνα με τον Άρι Σαπίρι, ιδρυτή της Embody Digital, που δημιούργησε τα avatars των δύο bots.

 

Όσον αφορά στον Blenderbot, φτιάχτηκε από το τμήμα ΑΙ του Facebook και αποτελτεί αποκορύφωμα ετών έρευνας πάνω στο αντικείμενο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, το Facebook δεν έδωσε άδεια για χρήση του στον διαγωνισμό, αν και είναι open source, και δεν προσεγγίστηκε από τους διοργανωτές, ενώ είναι ασαφές ποια έκδοσή του χρησιμοποιήθηκε ή πώς ακριβώς εφαρμόστηκε. Η Kuki (πρώην Mitsuku), από την άλλη αποτελεί δημιούργημα του Στιβ Γουόρσγουϊκ (Ηνωμένο Βασίλειο), που την έφτιαξε στον ελεύθερο χρόνο του. Η Mitsuku είχε εμφανιστεί επανειλημμένα σοτ Loebner Prize, κερδίζοντας πέντε φορές. Ο διαγωνισμός εκείνος ήταν μια έκδοση του αποκαλούμενου «Turing Test», αντικείμενο του οποίου είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον ένας υπολογιστής μπορεί να «περάσει» σαν άνθρωπος.

 

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το BBC, οι συζητήσεις τους δεν βγάζουν πάντα νόημα, καθώς, αν και πάντα ευγενικά και γεμάτα ενθουσιασμό, δεν φαίνονται να «επικοινωνούν» όντως- και θα ήταν δύσκολο να θεωρήσει κανείς πως όντως πρόκειται για δύο ανθρώπους που συνομιλούν.




https://www.naftemporiki.gr/story/1653388/ena-rantebou-anamesa-se-duo-texnites-noimosunes



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου