Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

~ * «Ανεξάρτητοι» πλανήτες αιωρούνται στο σύμπαν * ~









«Ανεξάρτητους» πλανήτες, οι οποίοι δεν περιστρέφονται γύρω από κανένα άστρο, ισχυρίζονται πως εντόπισαν Ιάπωνες αστρονόμοι σε άρθρο τους στο περιοδικό Nature.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται πως έχουν εντοπίσει 10 πλανήτες στο μέγεθος του Δία οι οποίοι δεν υπάγονται σε κανένα ηλιακό σύστημα. Επίσης, εικάζεται πως τέτοια αντικείμενα είναι εξαιρετικά κοινά σε όλο το γαλαξία- σχεδόν όσο κοινά είναι τα άστρα.
Τα σώματα αυτά εντοπίστηκαν λόγω της καμπύλωσης του φωτός πιο μακρινών άστρων- ένα φαινόμενο που αποκαλείται «gravitational microlensing» : αντικείμενα αρκετά μεγάλης μάζας μπορούν να προκαλέσουν καμπύλωση του φωτός (όπως προέβλεψε ο Αϊνστάιν). Εάν ένα μεγάλο αντικείμενο «περάσει» μπροστά από ένα μεγάλο άστρο που βρίσκεται στο φόντο του οπτικού πεδίου του παρατηρητή, λειτουργεί ως «φακός» (lens), καμπυλώνοντας και παραμορφώνοντας το φως του άστρου, με αποτέλεσμα η λάμψη του να φαίνεται δυνατότερη.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα παρατήρησης της κεντρικής περιοχής του γαλαξία μας και βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη 10 πλανητών μεγέθους αντιστοίχου του Δία εντός μίας περιοχής 10 AU (Astronomical Units). Ένα AU αντιστοιχεί στην απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι τα περισσότερα από αυτά τα σώματα δεν αποτελούσαν «ακολούθους» κάποιου άστρου.
Λόγω του αριθμού των αντικειμένων που εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή, οι αστρονόμοι της ομάδας πιστεύουν πως τέτοιου είδους πλανήτες είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο στο γαλαξία μας- ίσως πιο συχνό και από την παρουσία άστρων όπως ο Ήλιος.
«Η παρουσία 'ελεύθερων' πλανητών τέτοιου είδους είναι αναμενόμενη, λόγω της θεωρίας σχηματισμού πλανητών. Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι η συχνότητά τους» είπε σχετικά ο καθηγητής Τακαχίρο Σούμι, του πανεπιστημίου της Οζάκα.
Βάσει της αστρονομικής ορολογίας, «πλανήτες» θεωρούνται σώματα τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο, οπότε, από «τεχνικής» πλευράς, τα σώματα τα οποία εντόπισαν οι Ιάπωνες επιστήμονες δεν χαρακτηρίζονται ως «πλανήτες».
Η κυρίαρχη υπόθεση σχετικά με το σχηματισμό τους είναι πως σχηματίστηκαν εντός ηλιακών συστημάτων, από τα οποία «απέδρασαν» λόγω ισχυρών βαρυτικών δυνάμεων.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από BBC





kathimerini.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου