Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011

~ * Τα περιστέρια κατανοούν αφηρημένα μαθηματικά;* ~undefined
Γνωρίζαμε διάφορα για τη νοημοσύνη των πτηνών. Ο αφρικανικός γκρι παπαγάλος έχει μεγάλες δυνατότητες ομιλίας, η κίσσα της Φλόριντα, που αποθηκεύει σπόρους και άλλες τροφές, διακρίνεται για την ισχυρή της μνήμη , ενώ τα κοράκια της Νέας Καληδονίας κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν εργαλεία που θα έκαναν τους υδραυλικούς να «λυσσάξουν» από τη ζήλια τους.

Αλλά και τα περιστέρια φαίνεται πως τελικά δεν είναι σκράπες. Ήταν γνωστό ότι μπορούν να μετρήσουν. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούν να κάνουν πολλά όντα, συμπεριλαμβανομένων των μελισσών.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως τα περιστέρια μπορούν να κατανοήσουν αφηρημένους μαθηματικούς κανόνες, ικανότητα που μέχρι στιγμής πιστευόταν ότι κατέχουν μόνο τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως ο πίθηκος και ο άνθρωπος.

Συγκεκριμένα, ο Ντέμιαν Σκαρφ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας διενήργησε σε περιστέρια ένα πείραμα στο οποίο είχαν υποβληθεί με επιτυχία στο παρελθόν πίθηκοι: έβαλε τα πτηνά να κοιτάξουν ομάδες αντικειμένων σε μια οθόνη και να τις κατατάξουν με αύξουσα σειρά, από αυτή με το μικρότερο αριθμό σε εκείνη με το μεγαλύτερο.

Τα περιστέρια ανταπεξήλθαν στο πείραμα καθώς -μετά από πολύμηνη εξάσκηση- κατέταξαν ομάδες του ενός, δύο και τριών αντικειμένων ανάλογα με το μέγεθός τους, δείχνοντας ότι κατανοούν ότι το ένα είναι μικρότερο του δύο και το δύο μικρότερο του τρία. Μπόρεσαν μάλιστα να κατατάξουν σωστά ομάδες με μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων.

Επιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου