Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

~ * Με αόρατο «μανδύα Πότερ» οι Βρετανοί στρατιώτες * ~








Αόρατο μανδύα σαν αυτόν που φορούσε ο Χάρι Πότερ θα χρησιμοποιούν σύντομα οι Βρετανοί στρατιώτες για να γίνονται αόρατοι στο πεδίο των μαχών. Το υλικό, που μιμείται την τεχνική των χταποδιών για να γίνονται ένα με το περιβάλλον τους όταν απειλούνται, δοκιμάζεται από τον βρετανικό στρατό.

Ηδη τάγμα από Βρετανούς στρατιώτες δοκίμασε στις ΗΠΑ μανδύα που τους κάνει αόρατους τόσο από τις θερμικές κάμερες όσο και από τις συσκευές νυχτερινής όρασης. Ομως τώρα πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα, καθώς δοκιμάζουν μανδύα που καθιστά τους στρατιώτες αόρατους και στο φως της ημέρας.

Εχει δημιουργηθεί από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και καταφέρνει να μιμείται τα χρώματα του χώρου που περιβάλλει τον στρατιώτη. Αποτελείται από δύο βασικές στρώσεις υλικού, εκ των οποίων η εσωτερική φέρει χιλιάδες μικροσκοπικά φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τα γύρω χρώματα. Ηλεκτρικά σήματα μεταδίδουν αυτήν την πληροφορία στο εξωτερικό στρώμα, το οποίο μιμείται με ακρίβεια τα χρώματα του περιβάλλοντος χώρου, χρησιμοποιώντας θερμοευαίσθητες βαφές.

Η τεχνική που ακολουθείται μοιάζει με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν τα κεφαλόποδα, το δέρμα των οποίων περιέχει χρωματοφόρα κύτταρα που τους επιτρέπει να αλλάζουν χρώμα για να καμουφλάρονται στο περιβάλλον. Αντίστοιχος μανδύας εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος για τα στρατιωτικά οχήματα τα επόμενα πέντε χρόνια.






http://www.espressonews.gr/kosmos/2016/03/147117/me-aorato-mandya-poter-oi-vretanoi-stratiotes







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου