Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

~ * ΤΕΣΤ - ΚΟΥΙΖ To τεστ του δέντρου από τον Καρλ Κοχ......* ~







Το τεστ του δέντρου από τον Καρλ Κοχ είναι ένα ενδιαφέρον τεστ για την προσωπικότητα μας όπως και για το βαθύτερο συναισθηματικό μας σύμπαν. Επειδή είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσουμε, είναι συνηθισμένο να το κάνουμε στα παιδιά. Ωστόσο, είναι επίσης ένα διασκεδαστικό εργαλείο αυτό-ανάλυσης για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον εαυτό μας λίγο καλύτερα. Το τεστ του δέντρου είναι επίσης γνωστό ως Baum Test και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950 από έναν ψυχολόγο ονόματι Καρλ (Τσαρλς). Είναι αρκετά παλιό αλλά ακόμα χρησιμοποιείται συχνά. Αν πούμε πως αυτό το τεστ περιλαμβάνει μόνο το να ζητήσετε από ένα παιδί ή από έναν ενήλικα να ζωγραφίσει ένα δέντρο με τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά του, είναι πιθανό πως θα αμφισβητήσετε σχεδόν αμέσως την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του. Τα οφέλη από το τεστ του δέντρου είναι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα από διάφορους ανθρώπους. Προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα συναισθήματα που αργότερα θα συγκριθούν με τα αποτελέσματα άλλων τεστ. Πριν φτάσουμε στο συμπέρασμα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μια λεπτομέρεια. Αυτά τα τεστ είναι ένα πολύ χρήσιμο ιατρικό εργαλείο. Χάρη σε αυτά, μπορούμε να συλλέξουμε ποικίλες πληροφορίες για το πώς οι ασθενείς αντιλαμβάνονται, κατανοούν και διαχειρίζονται τον κόσμο τους. Έτσι, τα εργαλεία όπως τέτοια τεστ είναι πολύ αποτελεσματικά σε σχέση με τεστ που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με πολλούς άλλους. Από την άλλη, ο Κοχ διάλεξε αυτή την εικόνα για το διαγνωστικό του τεστ λόγω του συμβολισμού που έχουν τα δέντρα. Σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις χώρες, τα δέντρα είναι μυθολογικές και εμβληματικές εικόνες που περιπλέκονται με τους ανθρώπους. Το να προσπαθούμε να τα αποτυπώσουμε και να τα ζωγραφίσουμε είναι σαν να βγάζουμε έξω όσα κουβαλάμε μέσα μας.






Τι αξιολογεί το τεστ του δέντρου του Κοχ; Το τεστ του δέντρου απαιτεί να κάνουμε μια ζωγραφιά, να επιλέξουμε χρώματα και να δημιουργήσουμε μια εικόνα από το τίποτα αποτυπώνοντας την σε μια κενή σελίδα. Μας προσφέρει μερικά στοιχεία για την προσωπικότητα μας. Κατά μήκος των ίδιων των γραμμών, μας δείχνει ορισμένες συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις. Επίσης μετρά την σταθερότητα του ατόμου, την παρουσία ή την απουσία εσωτερικών συγκρούσεων, ευαισθησίας και αδυναμίας. Από την άλλη, συγκεκριμένοι ψυχολογικοί κλάδοι, όπως η ψυχανάλυση, υποδεικνύουν πως αυτό το τεστ αποκαλύπτει επίσης την δομή της ψυχοσύνθεσης ή το περιεχόμενο του ασυνείδητου. Είναι ενδιαφέρον να ξέρουμε, όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες μελέτες, πως το τεστ του δέντρου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στη διάγνωση γνωστικών δυσκολιών ακόμα και στην αρχή της άνοιας. Πώς το εφαρμόζουμε; Το τεστ του δέντρου είναι αποκαλυπτικό για οποιονδήποτε από 5 ή 6 ετών. Απαιτεί μόνο το ότι το άτομο έχει συγκεκριμένες βασικές κινητικές δεξιότητες που χρειάζονται για να ζωγραφίσει. Το άτομο παίρνει μια κενή σελίδα, πολύχρωμες ξυλομπογιές και μια γόμα. Ζωγραφίζει ένα δέντρο, με τις ρίζες, τον κορμό, τα κλαδιά κτλ. Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι 5 ή 6 ετών του ζητείται να κάνει δύο ζωγραφιές. Η πρώτη θα είναι ελεύθερη, «ζωγράφισε ένα δέντρο, όπως θες». Αργότερα θα του ζητηθεί να κάνει μια καινούργια ζωγραφιά και τώρα το δέντρο θα είναι διαφορετικό από το πρώτο. Έτσι θα έχουμε δύο ζωγραφιές για μπορέσουμε να κάνουμε την αξιολόγηση σαφέστερα. Ο εκτιμώμενος χρόνος κυμαίνεται από τα δέκα λεπτά έως τη μισή ώρα, αναλόγως με τις ανάγκες του ατόμου. 







Πως αναλύουμε το τεστ του δέντρου; Θα πρέπει να κοιτάξουμε αυτά τα στοιχεία: Έδαφος Μια ζωγραφιά στην οποία δεν υπάρχει γραμμή εδάφους ή ριζών μπορεί να δηλώνει την έλλειψη συναισθηματικής και προσωπικής σταθερότητας. Οι δυσανάλογες και σε σχήμα κεραυνού ρίζες μπορούν επίσης να δηλώνουν προβλήματα, συναισθηματικούς περιορισμούς, οργή και ανατροπές. Κορμός Ένας πολύ λεπτός κορμός: πολύ ευαίσθητος. Ή μπορεί να δηλώνει την παρουσία εξωτερικών εντάσεων ή απαιτήσεων που μεταβάλλουν την ηρεμία και την ευημερία. Ένας πολύ φαρδύς κορμός: παρορμητικός, με μεγάλη συναισθηματικότητα και μικρή ικανότητα αυτοελέγχου. Ένας κορμός με κανονικές αναλογίες σημαίνει εσωτερική ισορροπία. Κορμός που σχηματίζεται από ευθείες γραμμές: δίκαιος άνθρωπος, επιρρεπής στην αφηρημάδα. Κορμός με κυματιστές γραμμές: κοινωνικός, γλυκός και δεν έχει πρόβλημα με την κοινωνικότητα. Κορμοί με διαστολές, κοιλότητες, καρφιά, προεξέχοντες άκρες: παρουσία φόβου, τραύματα, συναισθήματα, απαγορεύσεις… Κλαδιά Τα κλαδιά του δέντρου αντικατοπτρίζουν την αλληλεπίδραση με το φυσικό και εξωτερικό περιβάλλον. Ενώ οι ρίζες και ο κορμός σχετίζονται περισσότερο με τον εσωτερικό και συναισθηματικό κόσμο, τα κλαδιά υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν άλλα ψυχολογικά επίπεδα. Μικρά κλαδιά: τα παιδιά έως 9 ετών πάντα ζωγραφίζουν μικρά κλαδιά, είναι φυσιολογικό. Μπορούν να σημαίνουν ανωριμότητα, ή την σχέση του κόσμου με το παιδί. Μεγάλα κλαδιά: το άτομο που κάνει τη ζωγραφιά έχει μεγάλη φαντασία, ενθουσιασμό ή ακόμα και λίγο ναρκισσισμό παραπάνω. Δέντρο χωρίς κλαδιά: μπορεί να μας πει ότι το άτομο έχει έλλειψη ανάπτυξης ή πιθανά γνωστικά προβλήματα. Σπειροειδή κλαδιά: επικοινωνιακός, με καλή γεύση, ευαίσθητος. Ραβδωτά ή σε σχήμα κεραυνού κλαδιά: πεισματάρης, παρορμητικός, με κάποια οργή ή προκλητικά συναισθήματα. Κλαδιά με φύλλα: ζωηρός. Κλαδιά με φρούτα: άτομο με στόχους που εύχεται να εκπληρώσει. Υπάρχουν περισσότερα από όσα περιγράψαμε εδώ, με άλλα «αξεσουάρ» όπως σπίτια, λόφους, πουλιά… Δηλαδή λεπτομέρειες που ο ψυχολόγος δεν ζήτησε αλλά μπορούν επίσης να παρέχουν αποκαλυπτικές πληροφορίες. Επίσης είναι καλό να λάβετε υπόψη τα χρώματα που επιλέγονται για το δέντρο ακόμα και το μέγεθος των εικόνων. Επιπλέον, πράγματα όπως κομμένα κλαδιά, τρύπες ή πληγές στους κορμούς, έλλειψη ριζών ή η παρουσία σκούρων χρωμάτων μπορούν να τραβήξουν την προσοχή. Όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν πως υπάρχει κάποιο τραύμα. Ωστόσο, το τεστ του δέντρου δεν είναι το μόνο διαθέσιμο διαγνωστικό τεστ. Μπορεί επίσης να είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο που μαζί με άλλα εργαλεία μπορεί να μας βοηθήσει να μαζέψουμε πληροφορίες οι οποίες θα δώσουν μια ακριβέστερη τελική διάγνωση. awakengr.com με στοιχεία από το exploringyourmind.com Εικόνα από τον Tomasz Alen Kopera


http://www.awakengr.com/to-test-toy-dentroy-apo-ton-karl-koch/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου