Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019

~ * Ανακάλυψη : Αυτό είναι το πιο μακρινό και αρχαιότερο γαλαξιακό σμήνος Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ομάδα 12 γαλαξιών που απάρτιζαν το αρχαιότερο γαλαξιακό σμήνος * ~
Ανακάλυψη : Αυτό είναι το πιο μακρινό και αρχαιότερο γαλαξιακό σμήνος | tovima.gr
Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια ομάδα 12 γαλαξιών που υπήρχαν πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια και αποτελούν το πιο μακρινό γαλαξιακό πρωτο-σμήνος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Μόνο ένας από τους 12 γαλαξίες, ο γιγάντιος Χιμίκο, είχε ανακαλυφθεί πριν από δέκα χρόνια.
Επειδή ο γαλαξίας Χιμίκο είχε πάρει το όνομά του από μια μυθολογική βασίλισσα της Ιαπωνίας, το πρωτο-σμήνος, με την επιστημονική ονομασία z66ΟD, βαφτίστηκε «Αυλή της Βασίλισσας».
Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Γιουίτσι Χαρικάνε του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal, επιβεβαιώνει ότι μεγάλες δομές όπως τα γαλαξιακά πρωτο-σμήνη υπήρχαν ήδη όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις 800 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή το 6% της σημερινής ηλικίας του.
Στο σημερινό σύμπαν τα γαλαξιακά σμήνη μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες γαλαξίες, όμως το πώς σχηματίζονται εξακολουθεί να αποτελεί ερώτημα για τους αστρονόμους.
Ένα αρχαίο πρωτο-σμήνος από μερικούς γαλαξίες μπορεί να αποτέλεσε τον πυρήνα για τη δημιουργία αργότερα ενός πολύ μεγαλύτερου σμήνους γαλαξιών.


(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)


https://www.tovima.gr/2019/09/27/science/anakalypsi-ayto-einai-to-pio-makrino-kai-arxaiotero-galaksiako-sminos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου