Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

~ * Παγετώνας της Γροιλανδίας έχασε 197 εκατ. τόνους πάγο τον Ιούλιο * ~



Perierga.gr - Ο παγετώνας της Γροιλανδίας έχασε 197 εκατ. τόνους πάγο τον Ιούλιο


Τον Ιούλιο, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγετώνας στον κόσμο έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου και αύξησε τα επίπεδα της θάλασσας κατά περίπου μισό χιλιοστόμετρο. Μόνο στις 15 Αυγούστου, ο παγετώνας της Γροιλανδίας υπέστη μεγάλη καταστροφή, χάνοντας 11 δισεκατομμύρια τόνους επιφανειακού πάγου στον ωκεανό, σύμφωνα με επιστήμονες.

Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο να λιώνουν επιφανειακά τμήματα παγετώνων της Γροιλανδίας το καλοκαίρι, το φαινόμενο αρχίζει συνήθως στα τέλη Μαΐου, αλλά φέτος ξεκίνησε εβδομάδες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Ruth Mottram, περιβαλλοντολόγο στο Δανικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, ο παγετώνας της Γροιλανδίας έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου τον Ιούλιο, ποσότητά που φτάνει για να καλύψει σχεδόν 80 εκατομμύρια ολυμπιακές πισίνες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί τελικά να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη απώλεια πάγου της Γροιλανδίας από το 1950.


Ο πάγος που τήκεται δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αρκτική, καθώς η περιοχή έχει βιώσει και πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες, λένε επιστήμονες. Από τον Ιούνιο, η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus έχει παρατηρήσει περισσότερες από 100 έντονες πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο.





https://perierga.gr/2019/08/pagetonas-tis-grilandias-echase-197-ekat-tonous-pago-ton-ioulio/












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου