Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

~ * Άγνωστο ζώο που έμοιαζε με κουνάβι * ~








Τα απολιθώματα ενός μικρού θηλαστικού που ζούσε πριν από 94 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν ερευνητές στην Παταγονία. Το όνομα του άγνωστου μέχρι σήμερα ζώου είναι Cronopio dentiacutus και σύμφωνα με τους ερευνητές έμοιαζε με κουνάβι, με μεγάλα μπροστινά δόντια σε σχήμα χαυλιόδοντα.

Παρατηρώντας την καλλιτεχνική απεικόνιση του Cronopio (αριστερά) διαπιστώνουμε την εκπληκτική ομοιότητά του με έναν φανταστικό ήρωα, τον προϊστορικό σκίουρο Σκάρτ, από την ταινία «Η εποχή των παγετώνων».

Ο πρόγονος των σύγχρονων μαρσιποφόρων θηλαστικών – όπως και αυτών που φέρουν πλακούντα- κυκλοφορούσε μόνο τη νύχτα, όπως και τα περισσότερα θηλαστικά που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων.

Οι ερευνητές θεωρούν πως τα θηλαστικά κατάφεραν να ανθήσουν μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, αφού η επιβίωσή μαζί τους ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Τα λίγα θηλαστικά που συμβίωναν με τους δεινόσαυρους, όπως ο Cronopio, ήταν αναγκασμένα να κυκλοφορούν μετά τη δύση του ηλίου, για να προστατεύονται από τους εχθρούς τους.

Σε αυτήν τη συνήθεια αποδίδουν οι ειδικοί την ανατομία των ματιών του Cronopio, που δείχνει ότι πράγματι ήταν ένα… νυκτόβιο ζώο. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική αφού μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί ελάχιστα ευρήματα θηλαστικών που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων και τα περισσότερα δεν ήταν ικανά να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία.

ΠΗΓΗ: pyles.tv



http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=412593&cid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου