Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

~ * Χαμένο στο διάστημα * ~




undefined



Το ρωσικό διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt, που εκτοξεύτηκε την Τρίτη, δεν μπόρεσε να λάβει την τελική πορεία του προς τον Άρη και μπορεί να θεωρηθεί «χαμένο», καθώς οι προσπάθειες για ανάκτηση του ελέγχου εξ' αποστάσεως απέτυχαν, δήλωσε το Σάββατο πηγή του διαστημικού τομέα στον πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Όλες οι προσπάθειες για να λάβουμε δεδομένα τηλεμετρίας από το Phobos-Grunt και να ενεργοποιήσουμε το σύστημα ελέγχου απέτυχαν. Μπορούμε να θεωρήσουμε το διαστημικό σκάφος χαμένο» δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την αποτυχία αυτή τις επόμενες ημέρες.

Το Phobos-Grunt εκτοξεύτηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με ένα πύραυλο μεταφορέα Zenit από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Όμως, παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί να προωθηθεί από τους κινητήρες, με τους οποίους είναι εξοπλισμένο προς τον Φόβο, το δορυφόρο του Άρη, και Ρώσοι ειδικοί προσπαθούν από τότε να ανακτήσουν εξ αποστάσεως τον έλεγχο για να λάβει την τελική πορεία του.

Μετά την αποτυχία των προσπαθειών, το σκάφος αναμένεται να εισέλθει σταδιακά στη γήινη ατμόσφαιρα, απελευθερώνοντας αρκετούς τόνους τοξικών καυσίμων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου