Τρίτη 1 Μαΐου 2012

~ * Αμαζόνιος: Σε κλοιό φονιάδων μια φυλή υπό... εξαφάνιση * ~





undefined




Η φυλή «Awa» στα δάση του Αμαζονίου της βόρειας Βραζιλίας κινδυνεύει με εξαφάνιση περισσότερο από κάθε άλλη στον κόσμο. Από τους 400 ιθαγενείς, οι 100 περίπου δεν είχαν ποτέ επαφή με κανέναν του «έξω» κόσμου. Σήμερα είναι «περικυκλωμένοι», οι ίδιοι, η περιοχή τους και τα ζώα που κυνηγάνε, από υλοτόμους οι οποίοι εποφθαλμιούν το δάσος τους. Ήδη έχει χαθεί το ένα τρίτο των εδαφών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνωρίζει το δικαίωμα των αυτόχθονων να διατηρούν τις πατρογονικές τους εστίες.

Οι Awa κυνηγούν σε μικρές ομάδες σε... εκστρατείες που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες, μακριά από το σπίτι τους και γίνονται έτσι εύκολη «λεία» για τους πληρωμένους δολοφόνους με όπλα, που προσλαμβάνονται από τους υλοτόμους και τους αγρότες, ακριβώς για αυτό το σκοπό: να εξαφανίσουν τις αντιδράσεις στα σχέδια τους. Αν δεν το επιτύχουν αυτό οι αρρώστειες του «έξω» κόσμου, για τις οποίες οι ιθαγενείς δεν έχουν αντισώματα...

Διαμαρτυρίες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το ζήτημα γίνονται από οργανώσεις, προκειμένου να πειστεί η κυβέρνηση της Βραζιλίας να επιβάλλει το νόμο και να σταματήσει αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία».

Για τη φυλή αυτή, πολλά άγρια ζώα, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, τα αντιμετωπίζουν ως κατοικίδια, ακόμη και ως μέλη της οικογένειας τους!

Πηγή: bbc, survival international



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου