Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

~ * Υπερ-ιός ηλεκτρονικών υπολογιστών * ~





Η ρωσική εταιρεία που τον εντόπισε κάνει λόγο για πρωτοφανή ισχύ





ΜΟΣΧΑ. Νέο, ισχυρό ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών εντόπισε η ρωσική εταιρεία Kaspersky Lab, που κάνει λόγο για την πρωτοφανή καταστροφική ισχύ του ιού αυτού, ικανού να χρησιμοποιηθεί ως «κυβερνο-όπλο» από τη Δύση ή το Ισραήλ εναντίον εχθρών, όπως το Ιράν.
Η Kaspersky, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας λογισμικού στον κόσμο, ανέφερε ότι οι ερευνητές της ανακάλυψαν τον ιό, που ονόμασαν «Flame» (Φλόγα), κατά τη διάρκεια έρευνας για την ασφάλεια δικτύων, που παρήγγειλε η Διεθνής Τηλεπικοινωνιακή Ενωση (ITU).
Αν και η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο στόχος του επίφοβου ιού, η ανακοίνωση πραγματοποιείται μόλις ένα μήνα μετά τις ιρανικές δηλώσεις για επιτυχή ανάσχεση της εξάπλωσης «μεγα-ιού» ηλεκτρονικών υπολογιστών, ικανού να σβήνει δεδομένα από δίκτυα υπολογιστών πετρελαϊκών εταιρειών.
Η Kaspersky ανακοίνωσε ότι ο ιός Flame είναι πολύ μεγαλύτερος από το «σκουλήκι» Stuxnet, όπου είχε εντοπισθεί το 2010 και είχε ως στόχο του δίκτυα διακομιστών (server) του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη είχε τότε κατηγορήσει τη Δύση και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για το σκουλήκι Stuxnet.
Η ρωσική εταιρεία ασφάλειας λογισμικού, όμως, εξέφρασε αυτή τη φορά τη βεβαιότητά της ότι αποκλειστικός στόχος του Flame είναι η διαδικτυακή κατασκοπεία, καθώς έχει την ικανότητα να υποκλέπτει δεδομένα από «μολυσμένους» υπολογιστές, που περιλαμβάνουν έγγραφα, φωτογραφίες, εικόνες της οθόνης, ακόμη και να υποχρεώνει τον υπολογιστή να λειτουργήσει σαν μαγνητόφωνο, καταγράφοντας συνομιλίες ή ήχους, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του, προτού στείλει τα δεδομένα αυτά στην άλλη άκρη του κόσμου.
«Ο ιός Flame χρησιμοποιείται σήμερα ενεργά ως κυβερνο-όπλο για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον δικτύων σε πολλές χώρες. Η περιπλοκότητα και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του νέου αυτού κακόβουλου λογισμικού υπερβαίνουν αυτά κάθε άλλης κυβερνο-απειλής που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής», αναφέρει η Kaspersky στην ανακοίνωσή της. Αν και η προέλευση του παλαιότερου ιού Stuxnet δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, οι υποψίες όλου του κόσμου έπεσαν πάνω στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που κατηγορούν από κοινού το Ιράν για προσπάθειες κατασκευής ατομικής βόμβας.
Τα νερά θόλωσε περαιτέρω χθες ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μόσε Γιαλόν, που χαρακτήρισε τα «όπλα» σαν το Flame σημαντικό τμήμα του ισραηλινού οπλοστασίου κατά του Ιράν. «Για κάθε έναν που θεωρεί ότι η ιρανική απειλή είναι υπαρκτή και επικίνδυνη, είναι λογικό να υποθέτει ότι λαμβάνουμε κάθε είδους διαφορετικά μέτρα για την ανάσχεση της απειλής αυτής. Το Ισραήλ είναι μια χώρα που ευλογήθηκε με μεγάλες τεχνολογικές ικανότητες, ενώ τα εργαλεία αυτά ανοίγουν πολλές νέες οδούς», είπε ο κ. Γιαλόν, που απέφυγε, ωστόσο, να αποδώσει την «πατρότητα» του Flame στην ισραηλινή υπηρεσία αντικατασκοπείας Μοσάντ.
Η Kaspersky ανακοίνωσε ότι αφορμή για την έρευνά της στάθηκαν καταγγελίες για άγνωστο ιό, ο οποίος είχε προκαλέσει την καταστροφή δεδομένων σε υπολογιστές σε χώρες της Δυτικής Ασίας. Η εταιρεία ανέφερε ότι η έρευνά της έδειξε ότι ο Flame καθυστέρησε να εντοπισθεί από το λογισμικό ασφαλείας, λόγω της μεγάλης περιπλοκότητάς του, γεγονός που επέτρεψε τη μεγάλη του διασπορά σε ευάλωτα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ο επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας δικτύων της Kaspersky, Αλεξάντρ Γκόστεφ, είπε ότι ο ιός βρίσκεται στη φάση της ενεργού εξάπλωσής του. «Ο χειριστής του ιού τον παρακολουθεί συνέχεια για να εντοπίζει νέα, ενδιαφέροντα “μολυσμένα” δίκτυα, να συλλέγει δεδομένα από αυτά και να στοχεύει σε νέα δίκτυα, προωθώντας τον -άγνωστο σ’ εμάς- στόχο του», λέει ο κ. Γκόστεφ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου