Τρίτη 1 Μαΐου 2012

~ * Ταξίδι στο Διάστημα σε οικονομική θέση * ~





featured 

 

 

Στις 3 Ιουνίου 2011 απογειώνεται το HEAT 1X από μια βάση εκτόξευσης στο Östersjön της Σουηδίας. Το ταξίδι κρατάει μόνο 15 δευτερόλεπτα και διακόπτεται όταν ο πύραυλος φτάνει σε ύψος δυο χιλιομέτρων και κάτι. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια εντυπωσιακή καινοτομία.
Το HEAT 1X έχει κατασκευαστεί από οραματιστές ερασιτέχνες, οι οποίοι σε λίγα χρόνια ίσως μπορούν να στείλουν ανθρώπους στο Διάστημα.
Σε λιγότερο από ένα λεπτό ο πύραυλος έχει φτάσει σε ύψος 30 χιλιομέτρων και ο ουρανός αρχίζει να παίρνει το μαύρο χρώμα του Διαστήματος. Η ατμόσφαιρα φαίνεται σαν γαλάζια λωρίδα που λεπταίνει όλο και περισσότερο κατά μήκος του ορίζοντα. Όταν σταματάει η μηχανή του πυραύλου, ακολουθούν 2-3 λεπτά έλλειψης βαρύτητας κι όταν η κάψουλα φτάνει στο απόγειο της τροχιάς της, οι επιβάτες μπορούν να δουν όλη την περιοχή μεταξύ νότιας Σουηδίας και Πολωνίας. Όχι βέβαια από την καταπακτή, όπου υπάρχει μόνο ένα φινιστρίνι, αλλά από επίπεδες οθόνες τοποθετημένες στην καμπίνα.
Σε αντιστάθμισμα, οι επίπεδες οθόνες δίνουν τη δυνατότητα να βλέπει κάποιος το πανόραμα του Διαστήματος από πολλές πλευρές.
Έτσι περιγράφει ο κατασκευαστής πυραύλων και εραστής της περιπέτειας Peter Madsen το πρώτο του ταξίδι στο Διάστημα. Το Science Illustrated συναντήθηκε με τον Peter Madsen σ’ ένα υπόστεγο αεροσκαφών στο Amager της Κοπεγχάγης, εκεί όπου μαζί με μια μικρή ομάδα εθελοντών παθιασμένων με τους πυραύλους προσπαθούν να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο που οι περισσότεροι θα θεωρούσαν αδύνατο: να πετάξουν στο Διάστημα με ερασιτεχνικό πύραυλο δικής του κατασκευής.
Αν τα καταφέρουν, η Δανία θα γίνει η τέταρτη χώρα που στέλνει ανθρώπους στο Διάστημα – μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Ο Peter Madsen και η ομάδα του εργάζονται πάνω σ’ ένα πρόγραμμα που είναι μοναδικό στον κόσμο. Υπάρχουν φυσικά πολλές λέσχες ερασιτεχνών, αλλά κανένα μέλος τους δεν έχει ποτέ προσπαθήσει να κατασκευάσει πυραύλους αρκετά μεγάλους ώστε να μεταφέρουν ανθρώπους στο Διάστημα.


http://www.scienceillustrated.gr/?p=6008


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου