Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

~ * Πέτρος Κυριακός * ~




Ο Πέτρος Κυριακός, (1899 – 11 Ιουνίου 1984), ήταν ηθοποιός της επιθεώρησης, της οπερέτας και του κινηματογράφου και τραγουδιστής του ρεμπέτικου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899. Με την απόλυσή του από το στρατό άρχισε την καριέρα του, ως αυτοδίδακτος ηθοποιός παίζοντας στο "Λαϊκό Θέατρο" του Μεταξουργείου σε ρόλους του "μόρτη" όπου και αναδείχθηκε αρχικά. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους Απάχηδες των Αθηνών όπου απέδωσε με εκπληκτική επιτυχία το χαρακτηριστικό ρόλο του Καρκαλέτσου όπου και μ΄ αυτόν καθιερώθηκε ευρύτερα. Συμμετείχε σε πάρα πολλές επιθεωρήσεις, εμφανιζόμενος και σε θεατρικές παραστάσεις αναψυκτηρίων π.χ. στο Γκρην Παρκ, και Άλσος της Αθήνας με τον Γιώργο Οικονομίδη, επίσης στον Πειραιά καθώς και στην κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή της ΥΕΝΕΔ "Κυριακή χωρίς σύννεφα" που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος.
Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως στην ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται. Πέθανε στην Αθήνα παντελώς ξεχασμένος από τους συναδέλφους του και από τις εφημερίδες. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο.

Φιλμογραφία

Οι απάχηδες των Αθηνών (1930)
Ο πύργος των ιπποτών (1952) .... Δομένικος Δελαρόσσας
Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται (1953) .... Προκόπης Κολαούζος
Πώς περνούν οι παντρεμένοι (1959)
Ηδονή και πάθος (1960)
Η νύφη το 'σκασε (1962) .... αρχηγός κομπανίας
Κουράστηκα να σ' αποκτήσω (1963)
Κλαίω και σ' αναζητώ (1965)
Είναι βαρύς ο πόνος μου (1965)
Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή (1966)
Κατηγορουμένη, απολογήσου (1968)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου