Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

~ * Η αξονική τοµογραφία σώζει τους καπνιστές * ~









Σωτήρια µπορεί να αποδειχθεί για τους καπνιστές η τακτική εξέταση στους πνεύµονες µε αξονικό τοµογράφο. Η εξέταση µε τη λεγόµενη ελικοειδή αξονική τοµογραφία είναι πολύ πιο αποτελεσµατική από την παραδοσιακή ακτινογραφία στον εντοπισµό του καρκίνου από τα πρώτα στάδια. 

Όπως αποδείχθηκε σε μακροχρόνια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α., στην οποία συµµετείχαν 53.000 άνθρωποι, οι πιθανότητες να χάσει ένας καπνιστής ή πρώην καπνιστής τη ζωή του από καρκίνο του πνεύµονα µειώνονται κατά 20%, εάν ο ασθενής υποβάλλεται τακτικά σε ελικοειδή αξονική τοµογραφία.
 
Ο καρκίνος του πνεύµονα είναι µία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον κόσµο. 
Στις Η. Π.Α., κάθε χρόνο προσβάλλονται 196.000 άνθρωποι, ενώ 159.000 χάνουν τη ζωή τους. 

«Αν µια εξέταση µπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά 20%, αυτό σηµαίνει ότι µπορούν να σωθούν πάρα πολλές ζωές» δήλωσε ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Χάρολντ Βέιρµους. 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που διαπιστώσατε σαφείς ενδείξεις µιας σηµαντικής µείωσης στα ποσοστά θνησιµότητας από καρκίνο του πνεύµονα» δήλωσε, από την πλευρά της, η επικεφαλής της έρευνας, Κρίστιν Μπεργκ. 

Η έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου άρχισε το 2002, µε τη συμμετοχή 53.000 ανδρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν συµπληρώσει τουλάχιστον 30 «πακετο-χρόνια», για να υποβληθούν στην εξέταση. Τα «πακετο-χρόνια» προκύπτουν από το γινόµενο των πακέτων που καπνίζει ένας καπνιστής την ηµέρα µε τα χρόνια που καπνίζει.  Οι συµµετέχοντες υποβλήθηκαν τρεις φορές τον χρόνο σε ελικοειδή αξονική τοµογραφία και µε το κατά δυνατόν χαµηλότερο ποσοστό ραδιενέργειας. 

Όπως σηµειώνει χαρακτηριστικά η εφηµερίδα «Washington Ρost», τα ευρήµατα αυτά σηµατοδοτούν τα πρώτα καλά νέα εδώ και δεκαετίες για την αντιµετώπιση του καρκίνου του πνεύµονα. Παραµένει ασαφές, πάντως, εάν τα οφέλη από την ελικοειδή αξονική τοµογραφία είναι περισσότερα από τους κινδύνους που µπορεί να κρύβει για την υγεία η έκθεση στην ακτινοβολία. 

Οι ειδικοί επισηµαίνουν, επίσης, ότι το κάπνισµα παραµένει η πρώτη αιτία προσβολής από καρκίνο του πνεύµονα και ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπίσει ένας καπνιστής τον κίνδυνο είναι να σταµατήσει να καπνίζει.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου