Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

~ * Υπερθερμαίνεται και η τροπόσφαιρα * ~










Η τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, όπου λαμβάνουν χώρα οι αλλαγές του καιρού, υπερθερμαίνεται σταδιακά εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με νέα στοιχεία Βρετανών και Αμερικανών μετεωρολόγων.

Οι ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α., της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεπιστημονικό περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Wiley Interdisciplinary Reviews-Climate Change», ανέλυσαν στοιχεία των θερμοκρασιών της τροπόσφαιρας κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Η νέα έρευνα (μετα-ανάλυση), που επαναξιολόγησε και συνέκρινε 195 επιστημονικές εργασίες, κατέληξε στο οριστικό συμπέρασμα ότι το χαμηλότερο στρώμα της ατμόσφαιρας όντως «ανεβάζει πυρετό», καθώς εκεί συσσωρεύονται «αέρια του θερμοκηπίου».

Η νέα εκτίμηση έρχεται να ενισχύσει το «οπλοστάσιο» των επιστημόνων εναντίον των λεγόμενων «σκεπτικιστών» (ιδίως στις Η.Π.Α.), οι οποίοι έχουν γίνει πιο θορυβώδεις στις αμφιβολίες τους κατά της κλιματικής αλλαγής και του ρόλου που διαδραματίζουν σε αυτήν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Νέες διεθνείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή θα ξεκινήσουν στο Κανκούν του Μεξικού, στις 29 Νοεμβρίου. Οι προοπτικές, όμως, για μια νέα δεσμευτική συμφωνία περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μάλλον αδύναμες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου