Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

~ * Τι είναι η βιομετεωρολογία;* ~











Η βιομετεωρολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει τις καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στην υγεία, στηριζόμενη στους «δείκτες δυσφορίας» που προκαλούν οι ατμοσφαιρικές αλλαγές στις ομάδες του πληθυσμού.
Ο μουντός και βροχερός καιρός φέρνει μελαγχολία, κακοκεφιά  και συχνά τάση υπερφαγίας και επιθυμία για γλυκά. Όσο για τα παιδιά, γίνονται πιο απείθαρχα, ενώ στα σχολικά διαγωνίσματα η απόδοσή τους είναι χαμηλή.
Πότε ο υγρός καιρός απειλεί την καρδιά μας;
Την περίοδο του χειμώνα, οπότε και υπάρχει αυξημένη υγρασία, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ((Ιπποκράτειο Νοσοκομείο), έπειτα από μελέτη υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη και του επιμελητή Πολυχρόνη Δηλαβέρη.
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, καλό είναι τις μέρες με έντονη υγρασία να βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον. Ειδικά τους μήνες του χειμώνα χρειάζεται ενίσχυση της φαρμακευτική σας αγωγής και τακτικός ιατρικός έλεγχος.
Δεν μπορώ ν’ ανασάνω
Σύμφωνα με έρευνες της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η έντονη υγρασία συμβάλλει και στην επιδείνωση της αλλεργικής ρινίτιδας, αφού προκαλεί μορφολογικές αλλοιώσεις στους κόκκους της γύρης. Στα αναπνευστικά προβλήματα συμβάλλουν επίσης και οι μύκητες (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), που αναπτύσσονται από την υγρασία .
Επίσης, αν πάσχετε από άσθμα και ζείτε σε περιοχή με αυξημένη υγρασία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας μήπως πρέπει να αυξήσετε τη δόση της φαρμακευτικής αγωγής σας, ώστε να προλάβετε την εκδήλωση ασθματικής κρίσης.
 «Ξύπνησε» ένα παλιό κάταγμα
Οι ρευματοπαθείς με πόνους στα άκρα, όσοι υποφέρουν από μετατραυματικές αρθρίτιδες και αρθριτικά καθώς και όσοι έχουν ένα παλιό κάταγμα ποδιού ή χεριού υποφέρουν από την υγρασία, καθώς «χτυπά» το μυϊκό σύστημα και «πλήττει» τις αρθρώσεις. Μελέτες αναφέρουν ότι όσοι ζουν σε υγρό περιβάλλον κοντά στη θάλασσα -π.χ. στα νησιά και τα παράλια του Ιονίου- συχνά εμφανίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος (άλατα).
Εάν οι αρθρώσεις σας πονάνε μόνο κατά τις περιόδους με έντονη υγρασία, η ήπια συστηματική άσκηση (κολύμπι, τζόγκινγκ, ποδήλατο) μπορεί να βελτιώσει το μυϊκό σας σύστημα και να κάνει το σκελετό σας ανθεκτικότερο. Ευεργετική δράση στις αρθρώσεις έχει και το μουρουνόλαδο (από το συκώτι της μουρούνας ή άλλων συγγενικών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος), που είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο κ.ά.
Το κεφάλι μου «πάει να σπάσει»
Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί γνωρίζουν από την εμπειρία τους: οι αλλαγές του καιρού, και ειδικά η αυξημένη υγρασία, φέρνουν πονοκέφαλο.
Ο υγρός καιρός μπορεί να δημιουργήσει κρίσεις ημικρανίας και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να περιορίσετε τις εξόδους. Επίσης, να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας και, αν έχετε κλιματιστικό, να καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα του.
Με «πιάνουν» οι… ευαισθησίες μου
Πολυετής έρευνα της ψυχολόγου Μαρί Έντερς Σλέγκερ, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, έδειξε ότι o μουντός, βροχερός και υγρός καιρός, σε ποσοστό περίπου 20% του γυναικείου πληθυσμού και 6% του αντρικού, φέρνει θλίψη, κακοκεφιά, αναποφασιστικότητα, υπερευαισθησία, αδυναμία συγκέντρωσης, υπνηλία και γενικώς καταβολή δυνάμεων.
Πώς να προφυλαχτείτε: Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (δημητριακά, πατάτες, ψωμί ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι, μακαρόνια) και βιταμίνη C (που αφθονεί σε φρούτα και λαχανικά) βοηθά, γιατί έχει την ιδιότητα να ισορροπεί το νευρικό σύστημα.
Βρείτε τον προσωπικό σας δείκτη δυσφορίας...
Πρόσφατα, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Θερμοφυσικών Ιδιοτήτων του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μάρκος Ασσαέλ και ο ερευνητής Κωνσταντίνος Κακόσιμος έφτιαξαν μια ιστοσελίδα, στην οποία ο κάθε χρήστης μπορεί να βρει τον προσωπικό του δείκτη δυσφορίας! Αν, λοιπόν, θέλετε να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε βγαίνοντας από το σπίτι σας (ειδικά τις ημέρες με αυξημένη υγρασία), κάντε μια επίσκεψη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.airquality.gr και οργανώστε ανάλογα τις δραστηριότητες της ημέρας σας.


Πηγή: ethnos.gr




/www.zougla.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου