Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

~ * Το κυνήγι στο δολοφονικό βακτήριο * ~




Μέχρι στιγμής η επιδημία του «αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου» έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30 άτομα, ενώ επίσημα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.800 άτομα με σοβαρά συμπτώματα μόλυνσης.








Σύμφωνα με το επίσημο σενάριο, τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας διαπιστώθηκαν στις αρχές του προηγούμενου μήνα στην περιοχή του Αμβούργου. Μοναδικός υπαίτιος για την ταχύτατη διάδοσή της θεωρείται ένα «πρωτόγνωρο», ιδιαίτερα επιθετικό στέλεχος του κοινότατου βακτηρίου Escherichia Coli.
Και μολονότι το «μεταλλαγμένο» βακτήριο πλήττει αποκλειστικά τη Γερμανία, είναι έντονη η ανησυχία ότι, πολύ σύντομα, ίσως εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πάντως, ανεξάρτητα από το πόσο επιστημονικά δικαιολογημένη είναι αυτή η ανησυχία, η διάδοση από επίσημες γερμανικές υπηρεσίες πλήθους ανεπιβεβαίωτων ή ανακριβών πληροφοριών σχετικά με τις «πηγές» μόλυνσης έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες τριβές και αντεγκλήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Μάλιστα, οι μεσογειακές χώρες -η Ισπανία και η Ιταλία (αλήθεια, τα ελληνικά προϊόντα δεν πλήττονται;)- απαιτούν σημαντικές οικονομικές αποζημιώσεις για τη ζημία που έχουν υποστεί τα οπωροκηπευτικά προϊόντα τους από την επίσημη διάδοση εσφαλμένων πληροφοριών, πρωτίστως από τις γερμανικές αρχές.
Ούτε στα αγγουράκια ούτε στα... φασολάκια
Πράγματι, κάποιοι Γερμανοί «υπεύθυνοι», παρακάμπτοντας τις συνήθεις επιστημονικές επιφυλάξεις, βιάστηκαν να ενοχοποιήσουν για τη διάδοση της επιδημίας τα ισπανικά αγγουράκια αρχικά και κατά συνέπεια τα μεσογειακά λαχανικά. Τα αίτια αυτού του πολιτικού-οικονομικού ατοπήματος θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναζητηθούν στην ξενοφοβική καχυποψία των Γερμανών. Ωστόσο, όπως θα δούμε, αυτή η καχυποψία ενισχύθηκε σημαντικά και από κάποιες συστηματικές παραλείψεις και εσφαλμένες επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με τις πηγές ή τα μέσα διάδοσης του δολοφονικού βακτηρίου.
Τα περισσότερα επιστημονικά εργαστήρια της Ευρώπης εργάζονται αυτό τον καιρό με φρενήρεις ρυθμούς προσπαθώντας να εντοπίσουν όχι την αιτία αλλά το μέσο διάδοσης της επιδημίας. Η αιτία της επιδημίας, όπως πολύ γρήγορα ανακάλυψαν, ήταν ένα γενετικά παραλλαγμένο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia Coli (βλ. ειδικό πλαίσιο).
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Ασθενειών (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), με έδρα τη Στοκχόλμη, μοναδικός υπαίτιος είναι το στέλεχος του βακτηρίου Ε. Coli 0104:Η4. Ενώ οι ειδικοί τόσο του ECDC όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο στέλεχος, το οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε προκαλέσει επιδημίες σε ανθρώπινους πληθυσμούς.
Ειδικότερα, ο Γερμανός καθηγητής Holger Rohde, επιφανής βακτηριολόγος που συντονίζει τις έρευνες στο Ιατρικό Κέντρο του Αμβούργου, διατείνεται ότι η αποτελεσματικότερη θεραπεία θα ήταν ο εντοπισμός των ειδικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του βακτηρίου, κάτι όμως που «θα απαιτούσε πολλά χρόνια». Ενώ όπως παραδέχεται και η Hilde Kruse, ειδική σε θέματα διατροφικής ασφάλειας στον ΠΟΥ, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα βακτηριακό στέλεχος που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε απομονωθεί σε ασθενείς και που εμφανίζει μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία το καθιστούν πιο μολυσματικό και ικανό να παράγει περισσότερες τοξίνες».
Καμία έκπληξη λοιπόν που, ακόμη και σήμερα, οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Διατροφής -αλλά και οι ειδικοί του περίφημου Ινστιτούτου Rober Koch!- συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση ύποπτων τροφών (φρέσκα λαχανικά και οπωροκηπευτικά). Αποκλείοντας όμως έτσι εντελώς αυθαίρετα άλλες, εξίσου πιθανές, πηγές μόλυνσης όπως το κρέας ή το νερό, περιέπεσαν σε μια σειρά από σοβαρά σφάλματα.
Πάντως, για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τοξικό στέλεχος, που ανήκει σε ένα πολύ γνωστό βακτήριο, παρουσιάζεται περίπου ως «εξωγήινος» μικροοργανισμός, δηλαδή είτε ως μια ξαφνική «μεταλλαγή» γνωστού βακτηρίου είτε ως μια άκρως επικίνδυνη βιολογική «χίμαιρα», δεν ευθύνονται, αυτή τη φορά, τα ΜΜΕ αλλά οι αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες, συνεπικουρούμενες από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς υγείας!
Οι πηγές της μόλυνσης; Αγνοούνται!
Αν, όπως είδαμε, πολύ σύντομα μάθαμε ότι πίσω από τη νέα και ιδιαίτερα απειλητική γερμανική επιδημία κρύβεται ένα τοξικό στέλεχος του βακτηρίου, το οποίο οι ειδικοί βάπτισαν Ε. Coli 0104:Η4, σήμερα, ένα μήνα μετά, παραμένει εντελώς άγνωστο το πώς ή από πού διαδίδεται.
Προφανώς, για αυτή την εμφανή αποτυχία των ήδη πολυάριθμων και συστηματικών ερευνών δεν είναι άμοιρες ευθυνών κάποιες αξιοπερίεργες ερευνητικές εμμονές και προκαταλήψεις. Και πρώτα απ' όλα η ανεπιβεβαίωτη άποψη ότι πρόκειται για ένα ολότελα νέο, άγνωστο και παντοδύναμο στέλεχος του βακτηρίου Escherichia Coli. Μια άποψη που ήδη αμφισβητείται από διάφορους ειδικούς.
Επιπλέον, δεν καταλαβαίνει κανείς την εμμονή των Γερμανών ερευνητών με τα λαχανικά, παρ' ότι έχουν αποδειχτεί εντελώς αβάσιμες όλες οι προσπάθειες ενοχοποίησης αρχικά των εισαγόμενων και κατόπιν των γηγενών λαχανικών.
Απ' ό,τι γνωρίζουμε, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η πηγή μόλυνσης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το κρέας ή, ακόμη χειρότερα, το νερό. Στην τελευταία περίπτωση αυτό θα συνεπαγόταν βέβαια μια ατέρμονη αλυσίδα μολύνσεων που πρακτικά θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διακοπεί από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους να διαλευκάνουν αυτό το «νέο» μικροβιακό έγκλημα, οι επιστήμονες-ντετέκτιβ γνωρίζουν πολύ καλά τον δολοφόνο, αλλά αγνοούν παντελώς τον τόπο και τον τρόπο του εγκλήματος. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές ιατρικής φαντασίας, στην επιδημιολογία της πραγματικής ζωής δεν υπάρχει πάντα αίσιο τέλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου