Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

~ * Σε κίνδυνο οι καραβίδες του Παγασητικού * ~







Καμπανάκι κινδύνου για την εξαφάνιση της καραβίδας κρούει ο πρόεδρος των Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θεόδωρος Γάκης, τονίζοντας πως το ιχθυακό απόθεμα έχει μειωθεί σε τραγικό βαθμό. Αιτία αυτής της κατάστασης είναι ελάχιστοι αλιείς που συνεχίζουν να αλιεύουν με ιχθυοπαγίδες.

Ο κ. Γάκης, μιλώντας στο 4ο Συνέδριο Υδρολογίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα, εξέφρασε την αγωνία του για την τραγική μείωση του ιχθυακού αποθέματος της καραβίδας στον Παγασητικό.
Ο ίδιος επεσήμανε πως, παρόλο που το 95% των αλιέων είναι συνειδητοποιημένο και προσέχει κατά τη διάρκεια της αλιείας του, το 5% που δεν επιδεικνύει τη δέουσα προσοχή προκαλεί τεράστιο πρόβλημα, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Νεοφύτου, κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας για την κατάσταση του Παγασητικού, τόνισε πως είναι μεν καλή, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παγασητικός είναι ένας ημίκλειστος κόλπος. Άρα, πάντοτε οι γύρω καλλιέργειες και η παράκτια αλιεία επηρεάζονται. Για αυτό θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν πως πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ο Παγασητικός παράγει ακόμη απόθεμα, όχι όπως πριν από 20 χρόνια, αλλά παράλληλα υφίσταται την επίδραση της Μεσογείου. Θα πρέπει όλοι να προσέξουν για να κρατήσουν τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο» υποστήριξε ο κ. Νεοφύτου.
Τη Δευτέρα και τη Τρίτη, η Σχολή θα συνεχίσει τις έρευνές της για το ιχθυακό απόθεμα του Παγασητικού, με την τράτα που έχει στη διάθεσή της, έτσι ώστε να συγκρίνει τα περσινά με τα σημερινά δεδομένα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου