Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

~ * Ενισχύεται το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» * ~



 Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης θα ενισχυθεί με έξι νέα διαστημικά σκάφη.








Στους 24 από 18 θα αυξηθούν εντός των προσεχών ετών οι δορυφόροι της ευρωπαϊκής «έκδοσης» του GPS, καθώς έξι επιπλέον σκάφη θα εκτοξευτούν πριν ως το 2014.
Η απόδοση του προγράμματος «Γαλιλαίος» (Galileo) θα βελτιωθεί σημαντικά από το όλο εγχείρημα, το οποίο ανακοινώθηκε στο Paris Air Show από τον Αντόνιο Τατζάνι, αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το σημαντικότερο διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε.
Η ενίσχυση του «Γαλιλαίου» αναμένεται να κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τατζάνι υπέγραψε τα δύο τελευταία συμβόλαια που απαιτούνται για την περάτωση του προγράμματος, τα οποία ανήκουν στη γαλλική Thales Alenia Space, και στην Astrium UK. Το πρώτο αφορά τη διαχείριση και συγχρονισμό των δεδομένων πλοήγησης, έτσι ώστε να μεταδίδονται σωστά από τους δορυφόρους, και το δεύτερο έχει να κάνει με τη συντήρηση των οχημάτων και τη διατήρησή τους στις σωστές «θέσεις» σε τροχιά.
Το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» κατά καιρούς έχει δεχτεί έντονες κριτικές λόγω του κόστους και των καθυστερήσεών του. Οι χώρες- μέλη της Ε.Ε. έχουν δαπανήσει ήδη 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την εκτόξευση των 18 δορυφόρων, και πρόσφατα γνωστοποιήθηκε πως θα χρειαστούν άλλα 1,9 δισεκατομμύρια για να ολοκληρωθεί ένα «σμήνος» 30 δορυφόρων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Η βρετανική κυβέρνηση ειδικότερα έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή της σε περαιτέρω χρηματοδοτήσεις, αν και πολλές βρετανικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των συμμετεχόντων στο όλο πρόγραμμα.









Τα πρώτα δύο σκάφη του «Γαλιλαίου» θα μπουν σε τροχιά τον Οκτώβριο. Θα εκτοξευθούν με ρωσικό Σογιούζ από τη Γαλλική Γουϊάνα και θα ακολουθήσουν άλλα δύο το 2012. Άλλα 14 βρίσκονται υπό κατασκευή. Το 2015 εκτιμάται πως το πρόγραμμα θα είναι πολύ κοντά στην πλήρη ενεργοποίησή του, με 24 δορυφόρους σε τροχιά- αρκεί να βρεθούν οι απαιτούμενοι πύραυλοι για τις εκτοξεύσεις και να μην υπάρξουν τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα δημιουργούσαν προβλήματα στη χρηματοδότηση του «Γαλιλαίου».
Το πρόγραμμα «Γαλιλαίος» αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ακρίβεια και τη διαθεσιμότητα των σημάτων πλοήγησης από το διάστημα, δίνοντας το έναυσμα της «νέας γενιάς» των τεχνολογιών πλοήγησης, ακρίβειας ενός μέτρου. Θεωρείται ότι, σε συνδυασμό με το αμερικανικό GPS, θα επιτρέπει τη χρήση δορυφορικής πλοήγησης ακόμα και σε σημεία όπου τώρα θεωρούνται εξαιρετικά «δύσκολα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου