Σάββατο 7 Απριλίου 2012

~ * 12-Mile High-κονιορτοστρόβιλου Άρη Πιασμένος στην πράξη * ~








Μια κονιορτοστρόβιλου Άρη περίπου 12 χιλιόμετρα ύψος (20 χιλιόμετρα) συνελήφθη στροβιλίζεται τρόπο κατά μήκος της περιοχής Amazonis Planitia της Βόρειας Άρη στις 14 Μαρτίου. Ήταν απεικονίζεται από την απεικόνιση υψηλής ανάλυσης Επιστήμης Πείραμα (HiRISE) κάμερα Mars Reconnaissance Orbiter της NASA. Παρά το ύψος του, το λοφίο είναι λίγο περισσότερο από τα τρία τέταρτα του ποδοσφαίρου μεγάλη (70 χιλιόμετρα, ή 70 μέτρα).
Διαβόλους σκόνης συμβαίνουν στη Γη, καθώς και στον Άρη. Είναι νηματοποίηση στήλες του αέρα, γίνεται ορατή από τη σκόνη που τραβάτε από το έδαφος. Σε αντίθεση με έναν τυφώνα, ο διάβολος συνήθως σκόνη αποτελεί μια σαφή ημέρα, όταν το έδαφος θερμαίνεται από τον ήλιο, θερμαίνοντας τον αέρα ακριβώς πάνω από το έδαφος. Όπως θερμό αέρα κοντά στην επιφάνεια ανεβαίνει γρήγορα μέσα από ένα μικρό τσέπη του ψύκτη του αέρα πάνω από αυτό, ο αέρας μπορεί να αρχίσει να περιστρέφεται, αν οι συνθήκες είναι μόνο δικαίωμα.
Η εικόνα λήφθηκε κατά το τέλος της άνοιξης βόρεια, δύο εβδομάδες απότομα στο βόρειο θερινό ηλιοστάσιο, τη στιγμή που το έδαφος στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη μέσα θερμαίνεται περισσότερο έντονα από τον ήλιο.
Το Mars Reconnaissance Orbiter έχει εξετάσει τον Κόκκινο Πλανήτη με έξι μέσα της επιστήμης από το 2006. Τώρα σε μια παράταση της αποστολής, η τροχιά συνεχίζει να παρέχει γνώσεις σε αρχαία περιβάλλοντα του πλανήτη και πώς οι διαδικασίες, όπως η αιολική, μετεωρίτη επιπτώσεις και εποχιακά παγετούς εξακολουθούν να επηρεάζουν την επιφάνεια του Άρη σήμερα. Αυτή η αποστολή έχει επιστρέψει περισσότερα δεδομένα για τον Άρη από το σύνολο όλων των άλλων τροχιακών και επιφάνειας αποστολές.
Περισσότερες από 21.700 εικόνες που λαμβάνονται από HiRISE είναι διαθέσιμα για προβολή στην ιστοσελίδα της ομάδας οργάνου: http://hirise.lpl.arizona.edu. Κάθε παρατήρηση από την παρούσα τηλεσκοπική κάμερα καλύπτει αρκετά τετραγωνικά μίλια, ή τετραγωνικών χιλιομέτρων, και μπορούν να αποκαλύψουν δυνατότητες τόσο μικρό όσο ένα γραφείο.
HiRISE λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Τούσον. Η συσκευή έχει κατασκευαστεί από την μπάλα Aerospace & Technologies είδους, Boulder του Κολοράντο Η Mars Reconnaissance Orbiter και το έργο Mars Exploration Rover έργου γίνεται από το Jet Propulsion Laboratory της NASA, στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, για την Επιστήμη Αποστολή της NASA Διεύθυνσης, Ουάσιγκτον. JPL είναι ένα τμήμα του California Institute of Technology στη Πασαντένα. Η Lockheed Martin Space Systems, Ντένβερ, που χτίστηκε το όχημα σε τροχιά.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Mars Reconnaissance Orbiter, δείτε http://www.nasa.gov/mro .
DC Agle 818-393-9011
Jet Propulsion Laboratory,
Πασαντίνα, Καλιφόρνια
agle@jpl.nasa.gov 2012-095

http://www.nasa.gov/mission_pages/MRO/news/mro20120404.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου