Κυριακή 29 Απριλίου 2012

~ * Νέα θεραπεία ανάπλασης καρδιάς * ~




undefined




Η δυνατότητα επιδιόρθωσης του κατεστραμμένου μυϊκού ιστού μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, απασχολεί πολλές ομάδες επιστημόνων διεθνώς και μια από τις μεθόδους στις οποίες έχει δοθεί μεγάλη έμφαση ως τώρα αφορά τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Ωστόσο, αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Victor Dzau από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke, δοκιμάζουν μια νέα, και σύμφωνα με τους ίδιους, πιο απλή προσέγγιση, που αν αποδειχθεί αποτελεσματική, πιστεύουν ότι θα οδηγήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία σε μια νέα θεραπεία ανάπλασης του κατεστραμμένου μυοκαρδίου.

Για πρώτη φορά οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν ιστό του κατεστραμμένου μυοκαρδίου σε ανανεωμένο υγιή ιστό χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τριών τύπων microRNA. Τα microRNAs είναι μικρά μόρια που ρυθμίζουν την έκφραση άλλων γονιδίων. Εν προκειμένω, ο συγκεκριμένος συνδυασμός εμπλέκεται στη ρύθμιση των γονιδίων που προγραμματίζουν τη δημιουργία κυττάρων του μυοκαρδίου.

Οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός οδηγεί σε αναπαραγωγή ιστών σε καλλιέργειες κυττάρων και σε ποντίκια. Θα ακολουθήσουν πειράματα σε μεγαλύτερα θηλαστικά και αν αυτά αποδειχθούν ασφαλή, τότε θα γίνουν κλινικές μελέτες.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη


http://www.zougla.gr/ygeia/article/nea-8erapia-anaplasis-kardias


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου