Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

~ * HΠΑ: Εκτοξεύτηκε το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό όχημα ....* ~




Η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που μετέβη ποτέ στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο, με αποστολή την μεταφορά εφοδίων στον διαστημικό σταθμό στα πλαίσια συμβολαίου 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την ΝΑΣΑ.

Όπως επισημαίνει η VOA, o πύραυλος Falcon 9 που έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία SPACEX, με έδρα την Καλιφόρνια, εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα την Κυριακή το βράδυ, μεταφέροντας το διαστημικό όχημα με την ονομασία «Δράκοντας», που θα φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την Τετάρτη το πρωί.

Λίγο μετά την εκτόξευση, ο «Δράκοντας» μπήκε κανονικά στην προδιαγεγραμμένη του τροχιά με τελικό προορισμό τον διαστημικό σταθμό. Μεταφέρει 455 κιλά εφοδίων, ενώ αναμένεται ότι θα παραλάβει διπλάσιο φορτίο για να το μεταφέρει πίσω στη γη, συμπεριλαμβανομένων και εργαστηριακών δειγμάτων προς ανάλυση.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Μάικλ Σαφρεντίνι, δήλωσε ότι η αποστολή του «Δράκοντα» είναι «κρίσιμης σημασίας» για τις έρευνες που διεξάγουν οι αστροναύτες. Μέχρι στιγμής μόνο το ρωσικό διαστημικό όχημα «Σογιούζ» μπορεί να μεταφέρει ανάλογο φορτίο από τον διαστημικό σταθμό στη γή.

Η τρέχουσα αποστολή της εταιρείας SPACEX είναι η πρώτη από τις 12 προγραμματισμένες πτήσεις εφοδιασμού του διαστημικού σταθμού που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιο της εταιρείας με τη ΝΑΣΑ. Αναμένεται ότι το διαστημικό όχημα θα επιστρέψει στη γη στις 28 Οκτωβρίου.

Πηγή: VOA 


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου