Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

~ * Ο διάφανος υπολογιστής SpaceTop 3D * ~








Ένας διάφανος υπολογιστής ο οποίος επιτρέπει στο χρήστη να «αγγίζει» ψηφιακό υλικό αποκαλύφθηκε στη συνδιάσκεψη TED στο Λος Άντζελες. Πρόκειται για το SpaceTop 3D, τον οποίο ανέπτυξε ο Τζίνχα Λι, TED fellow, σε συνεργασία με τη Microsoft.
Όπως είπε σχετικά μιλώντας στο BBC, ευελπιστεί αυτού του είδους η τεχνολογία- που θεωρεί πως θα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό εντός μίας δεκαετίας- θα φέρει επανάσταση στον κόσμο των υπολογιστών, κάνοντάς τον πιο «φυσικό», μια και οι χρήστες θα αλληλεπιδρούν με το ψηφιακό υλικό με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν με στέρεα, πραγματικά αντικείμενα.
Το σύστημα αποτελείται από μία διάφανη LED οθόνη με ενσωματωμένες κάμερες, οι οποίες παρακολουθούν τις χειρονομίες του χρήστη και τις κινήσεις των ματιών του. Ο ίδιος ο Λι, απόφοιτος του ΜΙΤ, αναφέρει πως αυτό που τον ενέπνευσε σχετικά με το SpaceTop 3D ήταν η ανθρώπινη ανάγκη αλληλεπίδρασης με αντικείμενα, η οποία αν «μεταφερθεί» στον ψηφιακό κόσμο θα επιτρέψει στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν ευκολότερα τους υπολογιστές, για όλο και πιο σύνθετες εργασίες.
Βεβαίως, για όταν οι χειρονομίες δεν είναι αρκετά ακριβείς, υπάρχει ένα touchpad, για πιο εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως ο χειρισμός ενός τρισδιάστατου μοντέλου. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα, λ.χ, ο χρήστης να «πιάσει» ένα αρχείο και να το «ξεφυλλίσει» χρησιμοποιώντας τα χέρια του, όπως θα έκανε για παράδειγμα με ένα βιβλίο.
Ωστόσο, ο χρήστης και πάλι πρέπει να γνωρίζει κάποιες συγκεκριμένες χειρονομίες για το χειρισμό του συστήματος, χωρίς όμως αυτό να αφαιρεί ιδιαίτερα από τη «φυσικότητα» του χειρισμού του.

Γενικότερα, το σύστημα της «τρισδιάστατης επιφάνειας εργασίας» θεωρείται πως θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο βήμα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αντίστοιχο της μετάβασης από την command line στα γραφικά περιβάλλοντα και στη συνέχεια στα interface αφής. Παρεμφερείς τεχνολογίες έχουν εμφανιστεί στο Kinect της Microsoft, την πλατφόρμα Smart TV της Samsung, καθώς και πολλές προτάσεις από φιλόδοξες startups όπως η Leap Motion και η Soft Kinect.




http://www.naftemporiki.gr/story/618051



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου