Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

~ * Πρωτεΐνη «σκοτώνει» τα άρρωστα κύτταρα * ~









Ομάδα Αυστραλών και Βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε πρωτεΐνη που σκοτώνει τα άρρωστα κύτταρα, γεγονός που αποτελεί πολύτιμη εξέλιξη στον αγώνα εναντίον του καρκίνου, της ελονοσίας και του διαβήτη.

«Η πρωτεΐνη, η οποία ονομάζεται περφορίνη, επιτίθεται εναντίον των ανώμαλων κυττάρων και δημιουργεί μία οπή στη μεμβράνη τους, ώστε να καταστεί δυνατή η διείσδυση των φονικών ενζύμων» δήλωσε ο επικεφαλής του σχεδίου Τζέιμς Γουίστοκ, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη αυτή είναι η απάντηση «σε ένα θεμελιώδες μυστήριο της ανοσοποίησης».

«Η περφορίνη είναι το όπλο που έχει το σώμα μας για την αποκάθαρση του οργανισμού. Εισέρχεται στα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς ή έχουν μεταβληθεί σε καρκινικά κύτταρα και επιτρέπει στα ένζυμα να διεισδύσουν στο κύτταρο για να το καθαρίσουν. Χωρίς αυτήν, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μπορεί να εκκαθαρίσει τα κύτταρα» δήλωσε ο Τζέιμς Γουίστοκ, του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης.

Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν μία σχέση ανάμεσα στην έλλειψη περφορίνης και τη λευχαιμία ή την αυξημένη ισχύ των κακοηθών κυττάρων.

Χωρίς την περφορίνη - η οποία απελευθερώνεται από φονικά κύτταρα που προορίζονται για την καταστροφή των τοξικών εισβολέων- ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει τις μολύνσεις.

Η ανακάλυψη αυτή έχει συνέπειες και σε μεταμοσχευμένους ασθενείς αλλά και σε αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο νεανικός διαβήτης τύπου 1.

«Τώρα που γνωρίζουμε πώς λειτουργεί, μπορούμε να αρχίσουμε να εξειδικεύουμε τη χρήση της για να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο, την ελονοσία και τον διαβήτη» υποστήριξε ο Γουίστοκ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου