Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

~ * Η Αίγυπτος επιμένει στην επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης* ~


Ο υφυπουργός αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επιστροφή της προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης, που εκτίθεται στο μουσείο του Βερολίνου, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Σε σχετική ερώτηση για το αν θα συνεχίσει να ζητά από τη Γερμανία την επιστροφή αυτού του γλυπτού, ενώ η κατάσταση είναι τεταμένη στην Αίγυπτο, ο Χαουάς δήλωσε: «Ναι. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται. Εξάλλου η χώρα είναι εδώ και πολύ καιρό ασφαλής, η Αίγυπτος είναι ασφαλής. Και σε λίγες ημέρες θα ξανανοίξουμε το Αιγυπτιακό μουσείο».

Το μουσείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στις αιγυπτιακές αρχαιότητες, και είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο, δέχτηκε επίθεση πλιατσικολόγων στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι σκληρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μαίνονταν στην κοντινή πλατεία Ταχρίρ.

Η προτομή της βασίλισσας, που ανακαλύφθηκε το 1912 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Λούντβιγκ Μπόρσαρντ, «δηλητηριάζει» τακτικά τις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με την Αίγυπτο, ο αρχαιολόγος αυτός θα έπρεπε να είχε καταλάβει τη μοναδική φύση και την καλλιτεχνική ποιότητα αυτού του κομματιού, καθώς και την ιστορική σημασία της, παρόλα αυτά όμως το έβγαλε παράνομα στο εξωτερικό.

Η προτομή της Νεφερτίτης, ηλικίας περίπου 3.400 ετών, είναι μία από τις πέντε ανεκτίμητες αρχαιότητες που εκτίθενται στο εξωτερικό και των οποίων η Αίγυπτος ζητεί την άμεση επιστροφή, ανάμεσά τους και η στήλη της Ροζέτας, η οποία επέτρεψε την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, που βρίσκεται στο βρετανικό Μουσείο.
.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου