Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

~ * Φονικά Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία * ~









Εικόνα απόλυτης καταστροφής στο Κράιστστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Η πόλη στο νότιο τμήμα της νησιωτικής χώρας ισοπεδώθηκε από τον σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος επίσημος απολογισμός για τα θύματα διά στόματος του πρωθυπουργού, Τζον Κι, αναφέρει τουλάχιστον 65 νεκρούς.

Εντούτοις, όπως ανακοίνωσε ο Τζον Κι, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλά κτήρια κατέρρευσαν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.
Η δόνηση που έγινε στη 01:51 ώρα Ελλάδας είχε επίκεντρο 27χλμ. βορειοανατολικά του Christchurch και εστιακό βάθος τα 33 χλμ.. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, ενώ το βάθος κείτεται στα 5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Αυτές οι αναφορές δικαιολογούν και το μεγάλο μέγεθος των καταστροφών, καθώς επίσης και τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων.

Η κυβέρνηση της χώρας, για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ζήτησε τη συνδρομή του στρατού στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ ήδη η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι στέλνει ισχυρές ομάδες διάσωσης, για να συνδράμει το έργο των τοπικών συνεργείων.









Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός έδειξε εικόνες «αρχαίας ελληνικής τραγωδίας», στις οποίες άψυχα κορμιά ανασύρονται από τα ερείπια. Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες Αρχές, η δόνηση προκάλεσε πολλές ανθρώπινες απώλειες, καθώς συνέβη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.
Αλλά και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν εικόνες από κατεστραμμένα κτήρια, διαλυμένους δρόμους και γέφυρες, ενώ αναφέρεται ότι σε αρκετές περιοχές της πόλης δεν υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, δύο λεωφορεία καταπλακώθηκαν ύστερα από την κατάρρευση  μιας γέφυρας, ενώ ο καθεδρικός ναός Christchurch, που ανεγέρθη πριν από 147 χρόνια και ήταν το σήμα κατατεθέν της πόλης και το πλέον ιστορικό της μνημείο, έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Αυτός είναι ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην ίδια πόλη μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Ο προηγούμενος είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο και είχε μέγεθος 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Αυτήν τη στιγμή, το αεροδρόμιο του Κράιστστσερτς είναι κλειστό, ενώ νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου, μέχρι να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές. Αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας αγωγών που έχουν σπάσει, ενώ αρκετά αυτοκίνητα έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί μέσα στο έδαφος.

Πριν από λίγο, ο Έλληνας πρέσβης ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον πρόεδρο της τοπικής ελληνικής κοινότητας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο νότιο άκρο του λεγόμενου Δαχτυλιδιού της Φωτιάς του Ειρηνικού και πάνω από μία περιοχή του φλοιού της Γης, όπου η πλάκα του Ειρηνικού συγκλίνει με την ινδο-αυστραλιανή πλάκα.

Η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 14.000 σεισμικές δονήσεις τον χρόνο, από τις οποίες περίπου οι 20 έχουν μέγεθος κοντά στα 5 Ρίχτερ.




zougla.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου