Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

~ * Η συμβολή των Ελλήνων στη νευροεπιστήμη * ~




undefined






Η συμβολή των Ελλήνων στην παγκόσμια νευροεπιστήμη είναι ανεκτίμητη. Αυτό υποστηρίζει ο ομογενής Γιώργος Παξινός, καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Νοτίου Ουαλίας (Σίδνεϊ Αυστραλίας) που πριν από 30 χρόνια εξέδωσε τον «'Ατλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου» και έχει χαρακτηριστεί «Μαγγελάνος της νευροεπιστήμης» και «χαρτογράφος του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Ο καθηγητής Παξινός θα μιλήσει στην αίθουσα των Ιθακησίων με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.
Θα αναφερθεί ιστορικά στην συμβολή των Ελλήνων στην παγκόσμια νευροεπιστήμη από την προ-Σωκράτη εποχή έως την περίοδο του Κωνσταντίν Φον Εκόνομο.

Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 14ης Ιουνίου 2012 τον Καθηγητή Παξινό ως Αντεπιστέλλον μέλος της εξ Ελλήνων Επιστημόνων του Εξωτερικού στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο κ. Γεώργιος Παξινός γεννήθηκε το 1944 στην Ιθάκη, όπου και περάτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές. Ακολούθως, μετέβη στο εξωτερικό και σπούδασε στα πιο διάσημα Πανεπιστήμια του κόσμου μέχρι και της οριστικής εγκατάστασής του ως Καθηγητού στην έδρα Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας στο Sydney της Αυστραλίας (Scientia Professor, The University of New South Wales - Διακεκριμένος Καθηγητής), του οποίου είναι εκλεγμένο μέλος της διοίκησης (Academic Board and Council of UNSW), και όπου, σήμερα, επιβλέπει 8 ερευνητές με PhD στο εργαστήριό του.

Ο Καθηγητής Παξινός, συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων νευροεπιστημόνων του κόσμου. Είναι ο κορυφαίος στον τομέα της Νευροανατομίας και των συναφών κλάδων. Από το 1968 έως σήμερα έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για την συνεισφορά του στην νευροεπιστήμη.

Είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας, της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών τής Αυστραλίας (FASSA), της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών (FAA). Είναι επίσης, AO (Officer in the General Division of the Order of Australia for Service to Neuroscience), Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επίτιμος Πρόεδρος στην Σχολή Ψυχολογίας του City Unity College (Αθήνα) και συντάκτης σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

Το ερευνητικό του έργο κατατάσσεται σε δύο μείζονες κατηγορίες:

α) Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τη δημοσίευση βιβλίων. Καταγράφονται 42 βιβλία (περιλαμβανομένων των επανεκδόσεων) και 17 CD ROM. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι γνωστοί ανά τον κόσμο 'Ατλαντες (στερεοταξικοί ή μη) του μυός του αρουραίου, του ανθρώπου και των πτηνών, οι οποίοι συνιστούν προσωπικό έργο ζωής.

β) Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει δημοσιεύσεις, επιστημονικά άρθρα με κριτές και κεφάλαια σε βιβλία. Ο αριθμός αναφορών είναι περίπου 6000. Έξι από τις δημοσιεύσεις του έχουν λάβει πάνω από 1000 αναφορές και άλλες 36 πάνω από 100. Συνολικά, οι εργασίες του έχουν λάβει 68.421 αναφορές.
Η ευρύτητα όσο και η ποιότητα του έργου του κ. Παξινού έχει την αντίστοιχη ευρύτητα διεθνούς αναγνώρισης. Κάθε αναφορά στον εγκέφαλο, είτε ζώου είτε ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με το όνομά του.

Οι περισσότεροι επιστήμονες που εργάζονται πάνω στην σχέση μεταξύ του ανθρώπινου εγκεφάλου και ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, Παρκινσονισμό και σχιζοφρένεια ή μοντέλα σε πειραματόζωα αυτών των ασθενειών χρησιμοποιούν τους άτλαντές του. Ο άτλαντάς του για τον ανθρώπινο εγκέφαλο (που έχει μεταφραστεί από τα Αγγλικά σε πολλές ξένες γλώσσες μεταξύ των οποίων Ιταλικά, Κινέζικα, Ιαπωνικά και Ελληνικά) είναι ο πιο ακριβής για τον εντοπισμό περιοχών του υποφλοιού.
Στον τομέα των νευροεπιστημών, είναι ο συγγραφέας της πιο συχνά αναφερόμενης δημοσίευσης: Ο Εγκέφαλος του Αρουραίου σε Στερεοταξικές ορίζουσες (The Rat Brain in Stereotaxic Coordinates, Paxinos and Watson, 1986).

«Είναι ωραία να αναγνωρίζεται η δουλειά σου -και είχαν να διαλέξουν μεταξύ πολλών καλών ανθρώπων, γι αυτό και είμαι ικανοποιημένος που θεώρησαν αξιόλογο το έργο μου», λέει ο κ. Παξινός.
«Οι ερευνητές του εγκεφάλου, όπως και οι εξερευνητές, χρειάζονται χάρτες για να ερευνήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να μοιράζονται τις γνώσεις τους», είπε ο ομογενής επιστήμονας και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ πιο εύκολο να μελετήσεις μια ασθένεια αν υπάρχει το αντίστοιχο μοντέλο της σε ζώο», επισημαίνει ο κ. Παξινός.

H ομιλία του στο Ithacan Philanthtropic Society Clubrooms, 329 Elzabeth Street, Melbourne θα γίνει την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ.



http://www.zougla.gr/ygeia/article/i-simvoli-ton-elinon-sti-nevroepistimi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου