Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

~ * Ρομποτικά «μουλάρια» από την DARPA * ~





Το επίσημο όνομα του προγράμματος είναι LS3 (Legged Squad Support System), αλλά η λειτουργία των συγκεκριμένων ρομπότ θυμίζει μάλλον τα μουλάρια και γενικότερα τα υποζύγια τα οποία χρησιμοποιούσαν οι στρατοί για τη μεταφορά εφοδίων ανά τους αιώνες.

Πρόκειται για ένα ακόμα πρόγραμμα της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου η οποία ασχολείται με κατεξοχήν προγράμματα «επιστημονικής φαντασίας». Τα δύο ρομπότ που παρουσιάστηκαν στον διοικητή του Σώματος Πεζοναυτών, στρατηγό Τζέημς Έιμος, και τη διευθύντρια της DARPA, Αράτι Πραμπχακάρ, αποτελούν τις εξελιγμένες εκδόσεις ενός ρομπότ που δοκιμάστηκε νωρίτερα μέσα στο έτος και έχουν επιδόσεις αντίστοιχες αυτών που θα απαιτούνται από τα επιχειρησιακά ρομποτικά-«μουλάρια» τα οποία στο μέλλον θα συνοδεύουν τους στρατιώτες σε αποστολές, μεταφέροντας τον εξοπλισμό τους.

Τα ρομπότ του προγράμματος LS3 μπορούν να κουβαλούν το βαρύ φορτίο των στρατιωτών που ακολουθούν και έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σε ανώμαλο έδαφος και να κατανοούν φωνητικές και οπτικές εντολές.

Οι δοκιμές των LS3 για λογαριασμό του Σώματος Πεζοναυτών έχουν ξεκινήσει, και ο στόχος, σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Τζο Χιτ, στέλεχος της DARPA, είναι να συνδυάζονται οι δυνατότητες ενός μουλαριού με αυτές ενός εκπαιδευμένου ζώου.

Στην επίδειξη που έλαβε χώρα χθες, το ρομπότ έδειξε τις δυνατότητές του στο τρέξιμο, την αντίληψη του περιβάλλοντος και την αλληλεπίδρασή του με τους στρατιώτες. Επίσης, σε σχέση με το αρχικό πρωτότυπο, τα νέα μοντέλα είναι δέκα φορές πιο αθόρυβα, ενώ είναι εξαιρετικά σταθερά στα πόδια τους και ικανά να επανέλθουν γρήγορα σε όρθια θέση εάν για κάποιο λόγο πέσουν κάτω.

Τον Ιούλιο η Darpa ξεκίνησε έναν διετή κύκλο δοκιμών σε συνεργασία με το MCWL (Marine Corps Warfighting Laboratory), με στόχο την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικά δυνατοτήτων για τις μικρές μονάδες πεζών στρατιωτών, που θα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Οι δοκιμές θα λαμβάνουν χώρα κάθε τρεις μήνες σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα, με την πρώτη να είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο. Στο αποκορύφωμα του συγκεκριμένου «κύκλου», τα ρομποτικά «μουλάρια» LS3 θα ενσωματωθούν σε ομάδες πεζοναυτών στο πλαίσιο επιχειρησιακής άσκησης.




http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2234470



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου