Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

~ * Τέρμα οι αλλεργίες στο γεράνι; * ~





undefined





Ένα νέο είδος γενετικά τροποποιημένου γερανιού χωρίς ίχνος γύρη φαίνεται πως δημιούργησαν Ισπανοί επιστήμονες. Το στείρο πλέον φυτό, που είναι πιο ανθεκτικό και ζει περισσότερο από το κανονικό γεράνι, υπόσχεται να απαλλάξει από φταρνίσματα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις τους τολμηρούς αλλεργικούς, που, παρ' όλα αυτά, τους αρέσει να βλέπουν τα λουλούδια τους στις αυλές και τα μπαλκόνια τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λουίς Κάνιας του Ινστιτούτου Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας των Φυτών στην Ισπανία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «BMC Plant Biology», χρησιμοποίησαν ένα γενετικά τροποποιημένο βακτήριο (Agrobacterium tumefaciens) για να «μολύνουν» τα γεράνια (Pelargonium zonale). Με τον τρόπο αυτό, τα φυτά με τα όμορφα άνθη δεν μπορούν πια να αναπαραχθούν, ούτε να εξαπλώσουν στον αέρα την αλλεργιογόνο γύρη, που ενοχλεί αρκετούς ανθρώπους, με συμπτώματα όπως το αλλεργικό συνάχι.

Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η ίδια τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα καλλωπιστικά φυτά ή γεωργικές καλλιέργειες. Η μέθοδος που καθιστά στείρα τα φυτά διασφαλίζει ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν θα αναπαραχθούν ανεξέλεγκτα στη φύση και δεν θα «μολύνουν» τα διπλανά φυσιολογικά γεράνια.

Τα μεταλλαγμένα βακτήρια, τα οποία εισάγονται στα κύτταρα του γερανιού για να αλλάξουν το DNA του, διαθέτουν δύο τροποποιημένα γονίδια, ένα που αυξάνει την παραγωγή της φυτικής ορμόνης κυτοκινίνης (έχει αντιγηραντική δράση πάνω στα φυτικά κύτταρα) και ένα που εμποδίζει τη διατήρηση της γύρης πάνω στα άνθη. Στη συνέχεια, από αυτά τα γενετικά τροποποιημένα (διαγονιδιακά) κύτταρα αναπτύσσονται στείρα αλλά μακρόβια γεράνια με ζωηρά χρώματα λουλουδιών χωρίς γύρη (και φταρνίσματα). Τα φυτά αυτά έχουν ακόμα μικρότερα φύλλα και πιο πυκνά κλαδιά.

Βέβαια, δεν πρόκειται κανείς να βρει τέτοια φυτά στο φυτώριο της γειτονιάς του, αλλά, σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, κάποια μέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα γεράνια καλλιεργούνται στην Ευρώπη από τον 17ο αιώνα και έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές ποικιλίες τους, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή φυτά σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής



http://www.zougla.gr/ygeia/article/terma-i-alergies-sto-gerani


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου