Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

~ * Εικόνες από τη νέα σαρκοφάγο ατομικού αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ * ~






Ικανοποίηση επικρατεί στον χώρο του εργοταξίου στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία όπου κατασκευάζεται η νέα σαρκοφάγος που θα σκεπάσει τον αντιδραστήρα Νο 4, στον οποίο είχε σημειωθεί ισχυρή έκρηξη το 1986, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας.



Οι εικόνες που μετέδωσε την Πέμπτη το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT είναι άκρως εντυπωσιακές, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συναρμολόγησης μιας εκ των αψίδων του κεντρικού σκελετού. Το νέο «κέλυφος» που θα σκεπάσει τον αντιδραστήρα κατασκευάζεται μόλις 200 μέτρα από την υπάρχουσα σαρκοφάγο, η οποία έχει υποστεί φθορές με το πέρασμα των χρόνων, εγκυμονώντας μακροπρόθεσμα κινδύνους για τη δημόσια υγεία.





Πρόκειται για μια κατασκευή η οποία όταν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 θα έχει ύψος 108 μέτρων, πλάτος 257 μέτρων και μήκος 150 μέτρων (σχεδόν όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου), ενώ το βάρος της θα φθάνει τους 29.000 τόνους. Όσον αφορά στα επίπεδα ασφαλείας της, υπολογίζεται πως θα «φυλακίσει» τη ραδιενέργεια για τα επόμενα 100 χρόνια. Η τωρινή σαρκοφάγος είχε σχεδιαστεί για 30 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2016.





Στις 26 Απριλίου του 1986 σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη στον τέταρτο αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία (τότε ΕΣΣΔ), η οποία προκάλεσε την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας, 400 φορές παραπάνω από την αντίστοιχη που εκλύθηκε μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας (1945). Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους να εμφανίζουν καρκίνο.


Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη


http://www.zougla.gr/kosmos/article/ikones-apo-ti-nea-sarkofago-atomikou-antidrastira-sto-tsernompil




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου