Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

~ * Νέος αστεροειδής κοντά στη Γη * ~


  • BLOG

  • undefined
     
     
     
     
    Μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων ανακάλυψε πρόσφατα –το Σεπτέμβριο- ένα νέο αστεροειδή με τροχιά που το φέρνει πολύ κοντά στη Γη, κατατάσσοντας τον στα πλησίον του πλανήτης μας αντικείμενα NEO (Near Erath Objects).

    Η ομάδα πραγματοποίησε την ανακάλυψή της από τηλεσκόπιο στις Κανάριους νήσους ονομάζοντας τον αστεροειδή 2011 SF108. Αν και ο 2011 SF108 δεν αντιπροσωπεύει κάποιο κίνδυνο για τον πλανήτη, θα περάσει σε σχετικά μικρή –για τα αστρονομικά δεδομένα απόσταση- περίπου 30 εκατ. χλμ. κάτι που τον κατηγοριοποιεί στα εν δυνάμει επικίνδυνα αστρικά σώματα.

    Η ομάδα που ανακάλυψε τον SF108 αποτελείται από 20 ερασιτέχνες αστρονόμους οι οποίοι συγκροτούν το ΤΟΤΑS (Teide Observatory Tenerife Asteroid Survey) χρησιμοποιώντας το 1 μέτρου τηλεσκόπιο που βρίσκεται στην Τενερίφη. Σε ότι αφορά τις διαστάσεις του αστεροειδή αυτές δεν
    έχουν γίνει γνωστές.

    Η ανακάλυψη έγινε από το ίδιο το τηλεσκόπιο, όταν για τέσσερα βράδια στη σειρά πραγματοποιούσε αυτόματη έρευνα βάση λογισμικού για αστεροειδείς.

    Το λογισμικό για αυτή την αυτοματοποιημένη έρευνα έχει αναπτυχθεί από τον μηχανικό υπολογιστών και
    ερασιτέχνη αστρονόμο Matthias Busch. Βέβαια τα ευρήματα Αν και το συγκεκριμένο λογισμικό εντοπίζει πιθανούς αστεροειδής εντούτοις η πληροφορία αυτή πρέπει να διασταυρωθεί από αστρονόμο. Το συγκεκριμένο αστρικό σώμα ανακαλύφθηκε στις δύο έρευνες του τηλεσκοπίου την 28 και 29η Σεπτεμβρίου.

    Μέχρι σήμερα περίπου 8000 κοντινά αντικείμενα προς τη Γη έχουν ανακαλυφθεί σε όλο τον κόσμο αλλά επίσης και πολλές ακόμη χιλιάδες περιφέρονται σε τροχιές στο Ηλιακό μας σύστημα χωρίς όμως να έχουν εντοπιστεί. Ως εκ τούτου οι αστρονόμοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανακαλύψουν όσο πιο πολλούς αστεροειδείς γίνεται έτσι ώστε να υπάρχει ο χρόνος άμυνας σε περίπτωση που η τροχιά κάποιου από αυτούς τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

    Πηγή: defencenet.gr






    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου