Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

~ * Απειλή τα πολυανθεκτικά μικρόβια * ~




undefined




Παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας έχει καταστεί ή αύξηση της αντοχής των παθογόνων μικροβίων στα αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούνται στη καθημερινή κλινική πράξη. Στην Ελλάδα οι θάνατοι συνεπεία νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά ή πανανθεκτικά μικρόβια όπως η κλεμπσιέλλα, το ακινετοβακτηρίδιο και η ψευδομονάδα, ανέρχονται στο 40,5% ενώ παρατείνεται η νοσηλεία του 25,8% των ασθενών.Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κατά την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνεται όλο και σε μεγαλύτερη συχνότητα ότι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις οφείλονται σε μικρόβια ανθεκτικά σε μεγάλο αριθμό αντιβιοτικών, περιορίζοντας έτσι τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση τους.

Στην ελληνικά νοσοκομεία οι ανθεκτικές νοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν πάρει ενδημικό χαρακτήρα και για αυτό αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία στο νοσοκομειακό χώρο, επισημαίνει ο καθηγητής παθολογίας λοιξιωλογίας στο ΑΠΘ Παύλος Νικολαϊδης σε ανακοίνωσή του στο ιατρικό συνέδριο με θέμα "Λοιμώξεις και άλλα επίκαιρα θέματα" που διοργανώθηκε στις Σέρρες από το Ιατρικό Διαβαλκανικό

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προγράμματος παρακολούθησης νοσοκομειακών λοιμώξεων που ξεκίνησε στην αρχή του έτους το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης  Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Σερρών.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ για παρακολούθηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων από κλεμπσιέλλα, ψευδομονάδα και ανικετοβακτηρίδιο, τα οποία επικαλείται ο κ Νικολαϊδης, το υψηλότερο ποσοστό απομόνωσης αυτών των μικροβίων παρατηρείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και ανέρχεται στο 54,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό στις χειρουργικές κλινικές είναι 17% και στις παθολογικές 28,7%.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου