Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

~ * Η ΧΗΝΑΡΟΥ * ~







Μια φορά ζούσε μια πεντάμορφη βασιλοπούλα……. Όταν ήρθε ο καιρός να πάει να βρεί το βασιλόπουλο που είχε αρραβωνιαστεί….. της έδωσε η μητέρα της μια Βάγια για συντροφιά, καθώς κι ένα άλογο που το έλεγαν Ναλάδα κι είχε ανθρώπινη φωνή……. Ύστερα ….τρύπησε το δάκτυλό της , έσταξε αίμα σ’ ένα άσπρο μαντίλι , της το έδωσε και της είπε:

-Παιδί μου …..αυτό θα σε βοηθήσει στην κάθε σου ανάγκη……

Έτσι ξεκίνησαν …. Είχαν προχωρήσει αρκετά όταν η βασιλοπούλα δίψασε και ζήτησε από τη Βάγια να φέρει νερό…… εκείνη όμως απάντησε θυμωμένα:

-Αν θέλεις να πιείς ……κατέβα μόνη σου ….

Τι να κάνει η βασιλοπούλα?....κατέβηκε από το Ναλάδα κι έσκυψε να πιεί …τότε χωρίς να το προσέξει της έπεσε το μαντιλάκι με τις τρεις σταγόνες αίμα …..δίχως να το δεί…..

Αφού ήπιε και ξεδίψασε, γύρισε να ανέβει στο άλογο …..αλλά η Βάγια δεν την άφησε….. την ανάγκασε μάλιστα να βγάλει τα βασιλικά ρούχα, για να τα φορέσει εκείνη……… κι έδωσε στη βασιλοπούλα να φορέσει τα ρούχα της Βάγιας….. Στο τέλος  η Βάγια έσπρωξε τη βασιλοπούλα από το άλογο…. ανέβηκε αυτή και την όρκισε να μην πεί τίποτε όταν έφταναν………






Όταν τελικά έφτασαν στο παλάτι, που άστραφτε από χρυσάφι …τις υποδέχτηκε ο γιός του βασιλιά στη μεγάλη σκάλα……. Βοήθησε τη Βάγια να κατέβει από το άλογο και τη χαιρέτησε γιατί νόμιζε πως εκείνη ήταν η πραγματική νύφη….. η αληθινή βασιλοπούλα είχε μείνει έξω ……στην αυλή………..

Την άλλη κι όλας μέρα… η ψεύτικη νύφη ζήτησε από το βασιλόπουλο να βρούν μια δουλειά για τη Βάγια της ….μακριά από το παλάτι…. Το βασιλόπουλο για να μην της χαλάσει το χατίρι, έστειλε την κοπέλα στο λιβάδι για να βοηθήσει ένα μικρό αγόρι που έβοσκε χήνες……. Έπειτα η ψεύτικη νύφη παρακάλεσε να σκοτώσουν το άλογο, γιατί όπως είπε …. ήταν ατίθασο και την είχε παιδέψει πολύ στον δρόμο…….. στην πραγματικότητα αυτό το ζήτησε γιατί φοβόταν μήπως το άλογο μαρτυρήσει τι είχε κάνει στην αληθινή νύφη…….

   Μόλις η βασιλοπούλα το έμαθε ,παρακάλεσε πολύ τον άνθρωπο που θα σκότωνε το άλογό της , να καρφώσει το κεφάλι του στη μεγάλη πόρτα ,από όπου θα περνούσε εκείνη…… κάθε μέρα με τις χήνες……….

Την άλλη μέρα περνώντας από την πόρτα, κοίταξε το κεφάλι του αλόγου και είπε :

-Αχ Ναλάδα μου……. αμέσως το κεφάλι που κρεμόταν, απάντησε:

-Αχ… καλή μου βασιλοπούλα , και να το ήξερε η μητέρα σου …… θα έσπαζε η καρδιά της από τον πόνο……..

Σαν πήγαιναν στο λιβάδι, ξέπλεξε τα χρυσαφένια μαλλιά της και το αγόρι θέλησε να τις τραβήξει μερικά……… μονομιάς η βασιλοπούλα τινάχτηκε ορθή και είπε :

-Φύσα, αεράκι μου , πάρε το καπέλο του αγοριού και κάνε τον να το κυνηγάει μέχρι να πλέξω και να δέσω τα μαλλάκια μου……..

Αμέσως τότε φύσηξε ο αέρας …. πήρε το καπέλο του παιδιού ,κι εκείνο το κυνηγούσε πολλή ώρα για να το πιάσει……. Το αγόρι όμως θύμωσε και το βράδυ γυρίζοντας στο παλάτι παρουσιάστηκε στο γέρο-βασιλιά και του είπε :

-Δεν θέλω να βόσκω τις χήνες μαζί με αυτό το κορίτσι……

-Γιατί ???.....ρώτησε ο βασιλιάς…

-Γιατί κάθε μέρα, όταν περνούμε από την πόρτα ,μιλάει με το κεφάλι του αλόγου κι όταν φτάνουμε στο λιβάδι λέει στον άνεμο να φυσάει να παίρνει το καπέλο μου……..





Ο γερο-βασιλιάς μόλις τα έμαθε όλα ,αποφάσισε να τα δεί μόνος του…… ‘έτσι το άλλο πρωϊ , κρυφάκουσε πίσω από την πόρτα όλη τη συνομιλία της πραγματικής βασιλοπούλας με το κεφάλι του αλόγου….. μετά την ακολούθησε στο λιβάδι ,κρύφτηκε πίσω από ένα θάμνο και την είδε με τα μάτια του που ξέπλεξε τα μαλλιά της και μίλησε στον άνεμο……

Το βράδυ ,κάλεσε το κορίτσι και το ρώτησε γιατί τα κάνει αυτά……

-Δεν μπορώ να πω σε κανέναν τίποτε , γιατί έχω πάρει όρκο….. κι αν μιλήσω θα χάσω τη ζωή μου……

-Αν δεν μπορείς να τα πείς σε κανέναν άνθρωπο, πές τα τότε στην καμινάδα…. τη συμβούλεψε ο συνετός βασιλιάς …. Έπειτα παράτησε το θρόνο του και βγήκε τρέχοντας από τη μεγάλη αίθουσα……..

Πραγματικά, το κορίτσι πήγε και γονάτισε μπροστά στο τζάκι και είπε φωναχτά τον πόνο του…… ο καλόκαρδος γερο-βασιλιάς , άκουσε τα πάντα, κατάπληκτος πάνω από την καπνοδόχο και πρόσταξε αμέσως να φέρουν βασιλικά φορέματα και να ντύσουν την πραγματική νύφη……….

Μετά γεμάτος χαρά, φώναξε το γιό του και του φανέρωσε πως δεν είχε την αληθινή νύφη…. Το βασιλόπουλο ενθουσιάστηκε από την ομορφιά και τη χάρη της πραγματικής βασιλοπούλας και δεν χόρταινε να την βλέπει…… ύστερα έδωσε διαταγή να ετοιμάσουν τραπέζι για όλους , να γιορτάσουν το γεγονός….. στο μεταξύ η αληθινή βασιλοπούλα διηγήθηκε στο βασιλόπουλο όσα της είχαν συμβεί…… όταν πια ετοιμάστηκε το μεγάλο τραπέζι με τα πλούσια φαγητά, στη μέση του κάθισε ο βασιλιάς , έχοντας από τη μια μεριά τη βασιλοπούλα κι από την άλλη τη Βάγια………

Η Βάγια ήταν τόσο θαμπωμένη που δεν αναγνώρισε την πρώην κυρά της ….. αφού λοιπόν έφαγαν κι ήπιαν, ο γερο-βασιλιάς διηγήθηκε την ιστορία της απάτης και ρώτησε τη Βάγια τι τιμωρία αξίζει σε μια τέτοια γυναίκα….. η ψεύτικη νύφη δεν κατάλαβε πως εννοούσε εκείνη και είπε :

-Να τιμωρηθεί σκληρά αυτή η γυναίκα……

Τότε ο γερο-βασιλιάς της είπε:

-Μόνη αποφάσισες για την τύχη σου…… θα τιμωρηθείς σκληρά για αυτό που έκανες στην κυρά σου και μας ξεγέλασες όλους…….






-Ετσι , το βασιλόπουλο πήρε την αληθινή βασιλοπούλα κι έζησαν ευτυχισμένοι πολλά χρόνια με ειρήνη, γιατί ήταν δίκαιοι και καλοί……….



ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Από : ΡΕΚΟΣ Ε.Π.Ε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου