Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

~ * Το βαθυσκάφος «Αλβιν» ετοιμάζεται για νέες υδάτινες ανακαλύψεις * ~



Μετά τις πολύχρονες εργασίες ανανέωσής του, το βαθυσκάφος «Αλβιν» που πραγματοποιούσε έρευνες για σχεδόν μισό αιώνα, θα είναι έτοιμο να ξαναπιάσει δουλειά από τον Μάιο









Το πιο φημισμένο επανδρωμένο βαθυσκάφος, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μελετούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ωκεανών, δίνοντας με τις ανακαλύψεις του νέα ώθηση στις επιστήμες  της ωκεανογραφίας, της θαλάσσιας βιολογίας και της θαλάσσιας γεωλογίας, ετοιμάζεται να ξαναπιάσει δουλειά.

Βγήκε αναγκαστικά στην αποστρατεία ύστερα από 49 χρόνια υπηρεσίας, για να υποστεί ένα τεχνικά πολύ δύσκολο ρεκτιφιέ που κόστισε 41 εκατομμύρια δολάρια.

Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του αμερικανικού βαθυσκάφους, που ανήκει στο ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole στη Μασαχουσέτη, ήταν το 1978 οι υδροθερμικές πηγές στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού. Μέχρι τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο πυθμένας των ωκεανών, σε τεράστιο βάθος, έμοιαζε με έρημο χωρίς ίχνος ζωής.

Ωστόσο, η ανακάλυψη των γεωλογικών σχηματισμών στον πυθμένα που απελευθέρωναν διάφορα αέρια όπως μεθάνιο  και φιλοξενούσαν μεγάλους πληθυσμούς από βακτηριακούς οργανισμούς άλλαξε τα δεδομένα. Εδωσε μια εικόνα στους επιστήμονες για την ικανότητα διαφόρων μορφών ζωής να επιβιώνουν σε ακραία ανοξικά περιβάλλοντα, δείχνοντας ταυτόχρονα και το πώς μπορεί να είναι η εξωγήινη ζωή, αν υπάρχει, σε κάποιον πλανήτη.

Το καινούργιο «Αλβιν» θα ξεκινήσει εντατικές δοκιμές τον προσεχή Μάιο. Μόνο η σφαίρα από τιτάνιο που θα προστατεύει τον κυβερνήτη και τους δύο επιστήμονες κόστισε 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το βαθυσκάφος μπορούσε να καταδύεται πριν αποσυρθεί σε βάθος 4.500 μέτρων. Τώρα, όπως λέει η Σούζαν Χάμπρχις, επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο, το σχέδιο είναι να μπορεί να καταδύεται στα 6.500 μέτρα, αποκτώντας πρόσβαση στο 98% του ωκεάνιου πυθμένα. Μια τέτοια κατάδυση χρειάζεται τουλάχιστον 12 ώρες για να ολοκληρωθεί.




http://www.tanea.gr/news/world/article/5002716/to-bathyskafos-albin-etoimazetai-gia-nees-ydatines-anakalypseis/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου