Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

΄~ * Την εμφάνισή του έκανε νέος ιός που μοιάζει με τον SARS * ~



undefined




Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν την εμφάνιση ενός νέου μυστηριώδους ιού, συγγενικού του SARS, καθώς επιβεβαιώθηκε το 11ο κρούσμα. Ο ιός προκαλεί οξεία πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον κοινό ιό της γρίπης, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο νέος «κορονοϊός» (σ.σ.: coronavirus, από την εικόνα του στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που θυμίζει το ηλιακό στέμμα) εντοπίστηκε πέρυσι στη Μέση Ανατολή, ενώ τα 10 άτομα που νόσησαν είχαν όλα ταξιδέψει στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία ή το Πακιστάν. Πέντε από αυτά τα κρούσματα ήταν θανατηφόρα. Σύμφωνα με τη βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, ο τελευταίος ασθενής είναι Βρετανός πολίτης και δεν έχει ταξιδέψει σε κάποια από αυτές τις χώρες, αλλά είχε προσωπική επαφή με κάποιον από τα προηγούμενα κρούσματα.

Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ σε καραντίνα, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό που τον φροντίζει βρίσκεται επίσης υπό παρακολούθηση. «Παρ' όλο που αυτή η περίπτωση αποδεικνύει τη μεταδοτικότητα του ιού, ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει πολύ χαμηλός. Αν ο νέος ιός ήταν πιο μεταδοτικός, θα περιμέναμε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών» δήλωσε ο Τζον Γουότσον, επικεφαλής της μονάδας αναπνευστικών νοσημάτων στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Αντίθετα, ο Μάικλ Όστερχολμ, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, εκφράζει ανησυχίες για πιθανή μετάλλαξη του ιού σε πιο μεταδοτική μορφή, κάτι που είχε συμβεί και στην περίπτωση του SARS.

Το «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» που προκαλούσε ο ιός πήρε διαστάσεις επιδημίας το 2003 και οδήγησε στον θάνατο 775 άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες ερευνούν τον τρόπο μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο και έχουν εστιάσει σε ζώα όπως οι νυχτερίδες, οι κατσίκες και οι καμήλες, εξαιτίας της ομοιότητάς του με άλλους ιούς που προσβάλλουν αυτές τις ζωικές ομάδες.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής




http://www.zougla.gr/ygeia/article/emfanistike-neos-ios-pou-omiazi-me-ton-sars



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου