Τρίτη 5 Απριλίου 2011

~ * Επιστήμονες του CERN στη Θεσσαλονίκη * ~











Οι ερευνητικές δραστηριότητες στον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών» (CERN) καθώς και οι προσδοκίες από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ήταν το αντικείμενο εκδήλωσης, με τη συμμετοχή ερευνητών, συνεργατών του CERN και με θέμα: «Εξερευνούμε το παρελθόν για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον», που πραγματοποιήθηκε, απόψε, στο κέντρο διάδοσης επιστημών «Νόησις».

Η εκδήλωση εντάσσεται στη διήμερη επίσκεψη, που πραγματοποιούν διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες του CERN, με πρωτοβουλία του «Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδας (ΣΕΠΒΕ) και της «Τεχνόπολης», με παράλληλο στόχο τη διερεύνηση και τον εντοπισμό πιθανών συνεργατών, μέσω επισκέψεων-συζητήσεων με εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ, Τάσος Τζήκας, «οι προσκεκλημένοι επιστήμονες είχαν σήμερα επαφή με τριάντα εταιρίες πληροφορικής και νέας τεχνολογίας», εκφράζοντας την ελπίδα να προκύψουν μέσα από αυτές τις επαφές «εξωστρεφείς» και αποδοτικές συνεργασίες.

Το CERN, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας, υποστηρίζει τη λειτουργία του μεγαλύτερου Επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο και είναι γνωστό για το μεγάλο πείραμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διερεύνηση της προέλευσης του Σύμπαντος (Bing Bang). Αποστολή του CERN είναι η απόκτηση βασικής γνώσης για την Υλη και η χρησιμοποίηση αυτής σε όλους τους τομείς της σύγχρονης επιστήμης. Απασχολεί 5.000 περίπου επιστήμονες και διοικητικό προσωπικό, κυρίως από χώρες της ΕΕ και περισσότερους από 10.000 εξωτερικούς συνεργάτες από όλο τον κόσμο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές, ο διευθυντής Engineering Department του CERN, καθηγητής Roberto Saban, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Διεύθυνσης του CERN, καθηγητής Εμμανουήλ Τσεσμελής, ο καθηγητής του ΕΜΠ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, Ευάγγελος Γαζής (ΕΜΠ), η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Χαρά Πετρίδου και ο πρόεδρος του Ερευνητικού Συμβουλίου της «Πρίσμα Ηλεκτρονικά», Πέτρος Σουκουλιάς.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι παρά το γεγονός ότι «χρειάζονται ακόμη ένα, δύο χρόνια για να μιλήσουμε για τα πρώτα αποτελέσματα», ήδη έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να ερευνηθούν μέσα από τα τέσσερα πειράματα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα μυστικά της ύλης, της φύσης και του σύμπαντος. Στα τρία από τα τέσσερα προγράμματα υπάρχει ελληνική επιστημονική συμμετοχή.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι από τις συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίων - πρωτονίων σε πολύ μεγάλες ενέργειες - 3,5 τέρρα-ηλεκτροβόλτ (ΤeV) στην πρώτη φάση λειτουργίας και μετά από διακοπή περίπου ενάμιση χρόνου για προγραμματισμένη συντήρηση, μέχρι 7 (ΤeV) μέσα στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC) θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα της ύπαρξης ή μη, του περίφημου «μποζονίου Χιγκς», ζητούμενου αλλά μη παρατηρημένου ως τώρα, κρίσιμου μεγέθους στη σωματιδιακή φυσική.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε η εταιρία «Πρίσμα Ηλεκτρονικά» για τη συμμετοχή της από το 2005 στον ανεφοδιασμό του CERN με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και ο πρόεδρός της, Πέτρος Σουκουλιάς.



zougla.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου