Κυριακή 17 Απριλίου 2011

~ * Ηφαιστειακή Plume Yellowstone είναι ακόμη μεγαλύτερο από όσο πιστεύαμε * ~












Richard A. Lovett
Δημοσιεύτηκε στις 13 Απρίλη 2011
Ο γίγαντας λοφίο της Hot Rock σίτιση του Yellowstone supervolcano μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο από ό, τι πιστεύεται, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει.
Η ηφαιστειακή λοφίο είχε προηγουμένως απεικονίστηκαν με χρήση σεισμικής τομογραφίας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων που προέρχονταν από μακρινές σεισμούς σε χαρακτηριστικά χάρτη του φλοιού και του ανώτερου μανδύα σε 3-D-παρόμοια με τον τρόπο ιατρικές αξονικές τομογραφίες χρησιμοποιούν ακτίνες Χ για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου σώματος.
Νωρίτερα, σεισμικές μελέτες είχαν δείξει ότι ο θάλαμος μάγματος που Yellowstone είναι θερμοπίδακες καυσίμων βρίσκεται στην κορυφή ενός νέφους ασυνήθιστα ζεστά, και ως εκ τούτου μαλακό, ροκ σχήμα της κεκλιμένης ανεμοστρόβιλος. (Σχετικό: «Yellowstone έχει εξογκωμένο το Pocket Magma Διόγκωση." )
Με βάση τα σεισμικά δεδομένα, το λοφίο φαίνεται να κλίνει προς τα κάτω σε μια μοιρών γωνία 60, το οποίο εκτείνεται περίπου 150 μίλια (241 χιλιόμετρα) δυτικά-βορειοδυτικά, προς την-Idaho σύνορα Μοντάνα. (Βλέπε "Υπό Yellowstone, το Pocket Magma 20 τοις εκατό μεγαλύτερες από όσο πιστεύαμε." )
Η τελευταία έρευνα αντί να βασίζεται στην ηλεκτρική αγωγιμότητα το λοφίο του. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια κλίση λοφίο, αλλά η νέα μελέτη προτείνει τη dips λοφίο σε μια ρηχή, γωνία 40-βαθμού και εκτείνεται τουλάχιστον 400 μίλια (643 χιλιόμετρα) προς τα δυτικά.
Κάθε τεχνική που δείχνει, επίσης, ένα διαφορετικό βάθος για το λοφίο, αν και η διαφορά οφείλεται σε διαφορετικές δυνατότητες των μεθόδων ». Ηλεκτρική αγωγιμότητα μπορεί να «βλέπει» μόλις 200 μίλια (322 χιλιόμετρα) βαθιά. Αλλά σεισμική αναγνώσεις μπορούν να δουν σε βάθος 410 μίλια (660 χιλιόμετρα) και τα προηγούμενα δεδομένα έδειξαν το λοφίο επεκτείνει το εν λόγω μέτρο.
«Είναι σαν στην ιατρική απεικόνιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υπερηχογράφημα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγνητικής τομογραφίας», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Zhdanov , ένας γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Salt Lake City. Και οι δύο μέθοδοι παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές του ίδιου δομών.
Yellowstone Plume μανδύα σε ζεστό νερό
Για τη νέα μελέτη-δεκτή για δημοσίευση σε ένα επερχόμενο τεύχος του περιοδικού Geophysical Research Letters -Zhdanov εξέτασε το υδραυλικών Yellowstone με μαγνητοτελλουρικής απεικόνισης.
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί τις δωδεκάδες των σταθμών παρακολούθησης για τη μέτρηση της έντασης των ultralow συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγονται στην ιονόσφαιρα, το στρώμα ηλεκτρικά φορτισμένα από ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης.
Αυτά τα κύματα εισχωρούν βαθιά στη Γη, σε όλη τη διαδρομή προς το άνω μανδύα, εφόσον επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις στην ηλεκτρική αγωγιμότητα των υλικών που θα συναντήσουν.
Μαγνητοτελλουρικής απεικόνισης επέτρεψε Η ομάδα Zhdanov να χαρτογραφήσει όχι μόνο το καυτό βράχο του νέφους, αλλά και μια σκιερή ζώνη γύρω από αυτό από μερικώς λειωμένο βράχο και περιοχές εμποτισμένα με ζεστό, αλμυρό νερό. ( Δείτε φωτογραφίες Yellowstone. )
Εκτός από την παρουσίαση ενός μεγαλύτερου λοφίο, τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, δήλωσε ο Kenneth Pierce , γεωλόγος στο Bozeman, Montana, το γραφείο των ΗΠΑ Γεωλογικής Επισκόπησης του ο οποίος δεν ήταν μέλος της ομάδας μελέτης.
Για παράδειγμα, οι νέες εικόνες δείχνουν το λοφίο της προς τις ανατολικές βαθμό που αντιστοιχεί στην τοποθεσία ενός προηγουμένως συναχθεί "hot spot φούσκωμα" των αυξημένων εδάφους ανατολικά του Yellowstone National Park, Πιρς είπε.
Αυτό σηματοδοτεί περιοχή όπου θερμότητα αυξάνεται από το εμπρόσθιο άκρο του νέφους πιέζει βράχος πάνω, όπως τεκτονικές δυνάμεις να προκαλέσει το λοφίο να παρασύρουν προς τα ανατολικά.
Μεγέθυνση Plume δεν σηματοδοτεί επικείμενες Έκρηξη
Το γεγονός ότι και οι δύο τεχνικές παρουσιάζουν ένα συνολικό παρόμοια μορφή με το λοφίο Yellowstone είναι παρήγορο, δήλωσε ο Peter Cervelli, αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο του Yellowstone Ηφαιστειολογικού Παρατηρητηρίου , ο οποίος δεν ήταν επίσης μέλος της ομάδας μελέτης.
"Είναι πάντα καθησυχαστικό, όταν μια εντελώς διαφορετική μεθοδολογία σας δίνει μια παρόμοια απάντηση», δήλωσε ο Cervelli. «Σας δίνει τη διαβεβαίωση ότι είστε συγκλίνουν στην αλήθεια».
Προειδοποιεί όμως ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ερμηνεύσει σωστά ορισμένες από τις λεπτομέρειες όσον αφορά τα δεδομένα, όπως είναι το καυτό σημείο πρηστεί.
«Είναι συναρπαστικό [που] βλέπουμε λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε. "Αλλά δεν θα κάνει πάρα πολύ [τους] μέχρι να είσαι ενισχύεται από μια ανεξάρτητη ροή δεδομένων." ( Πάρτε ένα κουίζ Yellowstone. )
Επικεφαλής της μελέτης Zhdanov προειδοποιεί για τον κίνδυνο να αγνοήσει κατά ένα μεγαλύτερο λοφίο ως απόδειξη ότι η supervolcano Yellowstone είναι στα πρόθυρα της έκρηξη. (Βλ. «Όταν Yellowstone εκρήγνυται" στο National Geographic περιοδικό.)
Τα νέα ευρήματα θέτουν αντί επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μαγματικής υδραυλικών εγκαταστάσεων που κρύβεται πίσω από Yellowstone και παρόμοιες περιοχές σε όλο τον κόσμο, είπε. Τελικά αυτά τα δεδομένα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καθορίσουν το οποίο σήμερα αδρανής ηφαιστειογενείς περιοχές είναι έτοιμοι να ξεσπάσει εκατοντάδες έως και χιλιάδες χρόνια στο μέλλον.
(Βλέπε «« Ηφαίστεια ύπνου μπορούν να ξυπνήσουν πιο γρήγορα από Σκέψης. " )
Επιπλέον, Zhdanov είπε, τα δεδομένα "μπορούν να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε καλύτερα γεωλογικά μοντέλα του φλοιού και του ανώτερου μανδύα για μεταλλευτική έρευνα και τη γενική κατανόηση της γεωλογικής δομής."




nationalgeographic.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου