Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

~ * Σπάνιες γαίες στο βυθό του Ειρηνικού * ~








Τεράστια κοιτάσματα των ορυκτών που είναι γνωστά ως σπάνιες γαίες εκτιμάται ότι έχουν εντοπιστεί στο βυθό του Ειρηνικού, σε ποσότητες 1.000 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν εντοπιστεί στο έδαφος, αναφέρουν δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου που επικαλούνται ερευνητές.
Τα αποθέματα αυτά εκτιμάται ότι φθάνουν τα 100 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την καθημερινή οικονομική εφημερίδα Nikkei. Πιστεύεται ότι βρίσκονται σε βάθος 3.500 ως 6.000 μέτρων και καλύπτουν μια έκταση 11 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου.
Η Κίνα, η οποία παράγει το 97% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπανίων γαιών, επιβάλει το τελευταίο διάστημα περιορισμούς στις εξαγωγές των στρατηγικής σημασίας αυτών μετάλλων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών, μαγνητών, μπαταριών κ.ά. προϊόντων, εγείροντας ανησυχίες διεθνώς για την επάρκεια της προσφοράς και προκαλώντας την άνοδο της τιμής τους.
Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τόκιο και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας και Χερσαίας Επιστήμης και Τεχνολογίας δημοσιεύεται στη Διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής επιστημονικής επιθεώρησης Nature Geoscience, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Οι εισαγωγές σπανίων γαιών της Ιαπωνίας από την Κίνα σημείωσαν πτώση 3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Ήταν η πρώτη μείωση σε μηνιαία βάση τους τελευταίους τρεις μήνες, που εν μέρει αποδόθηκε στην ραγδαία αύξηση των τιμών τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών στο Τόκιο τον περασμένο μήνα.
Η ζήτηση, πάντως, εκτιμάται ότι πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά εκ νέου εντός του έτους καθώς η Ιαπωνία ανακάμπτει από την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός, το επακόλουθο τσουνάμι και η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα την 11η Μαρτίου. 

Πηγή:pathfinder




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου