Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

~ * "Θάνατος" για υγεία και οικονομία από τις κλιματικές αλλαγές στην Ελλάδα * ~



Προδιαγεγραμμένο είναι όπως φαίνεται το μέλλον της χώρας μας λόγω της αλλαγής του κλίματος αφού επιβαρύνονται σε ύψιστο βαθμό τόσο η υγεία όσο και η οικονομία, σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.




Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις "περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα", η οποία παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, από τον επικεφαλής της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής καθηγητή Χρ. Ζερεφό.
Το μέλλον της Ελλάδας σε "αριθμούς"
Μέχρι το 2050 η βροχή θα μειωθεί κατά 6,5% για το σύνολο της Επικράτειας, ενώ θα αυξηθούν, η θερμοκρασία του αέρα κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου, η μέγιστη διάρκεια ξηρής περιόδου κατά 20 επιπλέον ημέρες, καθώς και η τρωτότητα των παράκτιων περιοχών στο Δέλτα Αξιού, στη Δελταϊκή Πεδιάδα Λουδία-Αλιάκμονα, στον Πατραϊκό Κόλπο, στον Κορινθιακό Κόλπο, κ.α, σύμφωνα με την Έκθεση.
Ο αριθμός των θανάτων ετησίως θα αυξηθεί κατά 2200 σε επίπεδο επικράτειας (1.450 στην Αττική), λόγω της αύξησης των επεισοδίων καύσωνα, όπως εκτιμά η Έκθεση.
Σε ό,τι αφορά στα υδατικά αποθέματα, εξαιτίας της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων θα προκύψει, στο ευνοϊκότερο σενάριο, ζημία αντίστοιχη στο 0,34% του ΑΕΠ, ενώ οι επιπτώσεις στη γεωργία θα αφορούν στην απώλεια καλλιεργήσιμου εδάφους κατά 19% το 2040-2050.
Όσο για το κόστος μείωσης των εκπομπών αλλά και το κόστος της εναπομείνασας κλιματικής αλλαγής εκτιμάται στα 436 δισ. ευρώ.
Αρνητικές επιπτώσεις προβλέπονται και στον τομέα του τουρισμού, όπου οι επιπτώσεις θα συνίστανται σε φθορές παράκτιων τουριστικών υποδομών, στην απαξίωση τουριστικών υποδομών λόγω έλλειψης φυσικών προϋποθέσεων χρήσης τους, λ.χ. έλλειψη χιονιού, στη διείσδυση θαλάσσιου νερού στον υδροφόρο ορίζοντα και στην υφαλμύρωση του πόσιμου νερού.
"Πιο απαραίτητη από ποτέ η αλλαγή"
Tην άμεση ανάγκη αλλαγών στον τρόπο που κτίζουμε τις πόλεις, στον τρόπο που χωροθετούμε αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιούμε για τη διαχείριση των υδατικών πόρων επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Καρτάλης.
"Η Ελλάδα δεν συνεισφέρει ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή, αλλά είναι εξαιρετικά ευάλωτη από αυτή, ιδίως στις παράκτιες ζώνες", είπε τονίζοντας ότι το 2100 θα ζουν τα εγγόνια μας, συνεπώς "η πρόληψη είναι προτιμότερη της εκ των υστέρων αντιμετώπισης των προβλημάτων".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου