Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

~ * Live η "βουτιά θανάτου" κομήτη στον Ήλιο! * ~




Σταθμό για την ιστορία της αστρονομίας αποτελεί η μαγνητοσκόπηση σε πραγματικό χρόνο ενός κομήτη, ο οποίος έπεσε με ταχύτητα πάνω στην επιφάνεια του Ήλιου, "βουτώντας" στο θάνατό του.







Οι ερευνητές της NASA, ανακοίνωσαν πως ο κομήτης φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε σε πραγματικό χρόνο, ενώ η “βουτιά θανάτου” καταγράφηκε από δύο τεχνητούς δορυφόρους, οι οποίοι παρακολουθούν συνέχεια το φωτεινό άστρο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τοΠαρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) και το Ηλιακό καιΗλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO).Να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη βουτιά κομήτη που βιντεοσκοπείται ζωντανά, όμως έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν παρόμοιες πτώσεις στον Ήλιο.Οι υπεύθυνοι του SDO, εξήγησαν πως “λόγω της έντονης θερμότητας και της ακτινοβολίας, ο κομήτης απλά εξατμίστηκε εντελώς.”Ο κομήτης διακρίνεται σαν μικρή λευκή γραμμή στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο και να χάνεται στην αριστερή πλευρά του.Το βίντεο ελήφθη στις 6 Ιουλίου και δείχνει σε γρήγορη κίνηση την πορεία του κομήτη, συνολικής διάρκειας15 λεπτών.
Να εξηγήσουμε πως οι κομήτες, οι οποίοι αποτελούνται από πάγους και σκόνη, θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.


Οι περισσότεροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λεγόμενο νέφος του Όορτ που βρίσκεται στο όριο τουΗλιακού Συστήματος σε απόσταση ενός έτους φωτός.Περιστασιακά, μπορεί να βρεθούν σε τροχιές που περνούν σε μικρή απόσταση από τους πλανήτες και τονΉλιο.
Για τον συγκεκριμένο κομήτη, οι ειδικοί υποθέτουν πως μπορεί να ανήκει στην οικογένεια κομητών Κρόιτζ, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου, μητρικού κομήτη πριν από μερικούς αιώνες. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου