Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

~ * Οικογένειακα Μυστικά του βασιλιά Tut 3o * ~





Επανένωση των μελών μιας οικογένειας χωρίζονται 3.300 χρόνια πριν απαιτεί λίγο λιγότερο αυστηρές από ό, τι τα πρότυπα που απαιτούνται για να λύσει ένα έγκλημα. Με τη σύγκριση μόνο οκτώ από αυτές τις μεταβλητές περιοχές, η ομάδα μας ήταν σε θέση να αποδείξει, με μια πιθανότητα καλύτερα από το 99,99 τοις εκατό ότι Αμενχοτέπ ΙΙΙ, ήταν ο πατέρας του ατόμου στην KV55, ο οποίος με τη σειρά του ο πατέρας του Τουταγχαμών Τώρα ήξερε ότι είχε το σώμα του Τουτ του πατέρα-αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος ήταν. Επικεφαλής υπόπτων μας ήταν Akhenaten και Smenkhkare. Η KV55 τάφος περιείχε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης του υλικού που πιστεύεται ότι έχουν μεταφερθεί από Τουταγχαμών στη Θήβα από την Αμάρνα, όπου Ακενατόν (και ίσως Smenkhkare) είχε θαφτεί. Αν και cartouches-οβάλ το φέρετρο του δαχτυλίδια που περιέχει το Φαραώ ονόματα-ήταν λαξευμένο απενεργοποιημένη, το φέρετρο έφερε επίθετα που σχετίζονται μόνο με τον εαυτό του Ακενατόν. Αλλά δεν είναι όλα τα στοιχεία που επεσήμανε Akhenaten. Οι περισσότεροι εγκληματολογικές αναλύσεις που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σώμα μέσα ήταν αυτή ενός άνδρα όχι μεγαλύτερα από 25-πάρα πολύ νέος για να Ακενατόν, ο οποίος φαίνεται να έχει γέννησε δύο κόρες πριν την έναρξη της 17-έτους της βασιλείας του. Οι περισσότεροι μελετητές έτσι υποψία η μούμια ήταν αντί να τα σκιερά Φαραώ Smenkhkare.
Τώρα μια νέα μάρτυρας θα μπορούσε να κληθεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του μυστηρίου. Η λεγόμενη Elder Lady (KV35EL) μούμια είναι όμορφη ακόμη και σε θάνατο, με μακριά κοκκινωπά μαλλιά που υπάγονται στους ώμους της. Ένα σκέλος αυτής της μαλλιά είχαν προηγουμένως ταιριάζει μορφολογικά σε μια τούφα από τα μαλλιά θαμμένο μέσα σε μια φωλιά του μικρογραφία φέρετρα στον τάφο του Τουταγχαμών, χαραγμένα με το όνομα της βασίλισσας Tiye, σύζυγος του Αμενχοτέπ ΙΙΙ-και η μητέρα του Ακενατόν. Συγκρίνοντας το DNA του Γέροντα Κυρία με ότι από τις μούμιες των γνωστών γονείς Tiye του, Yuya και Tuyu, επιβεβαιώσαμε ότι η Lady Πρεσβύτερος ήταν πράγματι Tiye. Τώρα θα μπορούσε να καταθέσει αν το KV55 μούμια ήταν πράγματι ο γιος της.
Προς μεγάλη χαρά μας, η σύγκριση του DNA τους αποδείχθηκε η σχέση. Νέα αξονικές τομογραφίες του KV55 μούμια αποκάλυψε επίσης μια σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης και η οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα και τα πόδια. Φάνηκε ότι είχε πεθάνει πιο κοντά στην ηλικία των 40 ετών από 25, όπως είχε αρχικά σκεφτεί. Με τη διαφορά ηλικίας έτσι επιλυθεί, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι το KV55 μούμια, ο γιος του Αμενχοτέπ ΙΙΙ και Tiye και ο πατέρας του Τουταγχαμών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι Akhenaten. (Από το ξέρουμε τόσο λίγα για Smenkhkare, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.)
Ανανεωμένη CT μας σάρωση από τις μούμιες, επίσης, τεθεί για να ξεκουραστούν την ιδέα ότι η οικογένεια υπέφερε από κάποια γενετική ασθένεια, όπως το σύνδρομο Marfan, που θα μπορούσε να εξηγήσει την επιμήκη πρόσωπα και Feminized εμφάνιση δει στην τέχνη από την περίοδο Αμάρνα. Καμία τέτοια παθολογίες βρέθηκαν. Ανδρόγυνο απεικόνιση Akhenaten στην τέχνη φαίνεται ότι αντί να είναι μια υφολογική αντανάκλαση της ταυτότητας του με το θεό Ατόν, ο οποίος ήταν άνδρες και γυναίκες και, συνεπώς, η πηγή όλης της ζωής.
.
Και τι γίνεται με τη μητέρα του Τουταγχαμών; Προς έκπληξή μας, το DNA του λεγόμενου νεότεροι Lady (KV35YL), βρήκε ξαπλωμένη δίπλα Tiye στην κόγχη του KV35, ίση με εκείνη του βασιλιά αγόρι. Πιο εκπληκτικό ακόμα, το DNA της, απέδειξε ότι, όπως και Ακενατόν, ήταν η κόρη του Αμενχοτέπ ΙΙΙ και Tiye. Akhenaten είχε συλλάβει έναν γιο με τη δική του την αδελφή του. Το παιδί τους θα είναι γνωστή ως Τουταγχαμών.
Με αυτή την ανακάλυψη, τώρα ξέρουμε ότι δεν είναι πιθανό ότι μία από τις συζύγους γνωστό Ακενατόν, η Νεφερτίτη και μια δεύτερη γυναίκα που ονομάζεται Kiya, ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών, καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία από το ιστορικό ρεκόρ που είτε ήταν γεμάτο αδελφή του. Γνωρίζουμε τα ονόματα των πέντε κόρες του Αμενχοτέπ ΙΙΙ και Tiye, αλλά δεν θα μπορέσουμε ποτέ πιθανώς γνωρίζουν ποια από τις αδελφές του Ακενατόν τον άντεξε ένα παιδί. Αλλά για μένα, γνωρίζοντας το όνομά της είναι λιγότερο σημαντική από τη σχέση με τον αδελφό της. Η αιμομιξία δεν ήταν ασυνήθιστο μεταξύ των αρχαίων αιγυπτιακών δικαιωμάτων. Πιστεύω όμως ότι στην περίπτωση αυτή, φύτεψε το σπόρο του πρόωρου θανάτου του γιου τους.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA μας, που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, με έπεισε ότι η γενετική μπορεί να προσφέρει ένα ισχυρό νέο εργαλείο για την ενίσχυση της κατανόησής μας της αιγυπτιακής ιστορίας, ειδικά όταν συνδυάζεται με ακτινολογικές εξετάσεις, από τις μούμιες και ενόρασης που συλλέχθηκαν από το αρχαιολογικό αρχείο.
Πουθενά δεν είναι αυτό τόσο εμφανές όσο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε την αιτία του θανάτου του Τουταγχαμών. Όταν ξεκινήσαμε τη νέα μελέτη, Ασράφ Σελίμ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν κάτι προηγουμένως απαρατήρητη στις εικόνες CT της μούμιας: το αριστερό πόδι του Τουταγχαμών ήταν ρόπαλα, ένα δάχτυλο του ποδιού έλειπε ένα κόκαλο, και τα οστά σε μέρος του ποδιού καταστράφηκαν από νέκρωση- κυριολεκτικά, "νέκρωση του ιστού." Τόσο τα ρόπαλα τα πόδια και η νόσος των οστών πιθανό να παρεμποδίσει την ικανότητά του να περπατήσει. Οι μελετητές είχαν ήδη σημειωθεί ότι 130 μερικής ή ολικής μπαστούνια είχαν βρεθεί στον τάφο του Τουταγχαμών, μερικά από τα οποία δείχνουν σαφή σημάδια της χρήσης.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η εν λόγω προσωπικό ήταν κοινά σύμβολα της εξουσίας και ότι η ζημιά στο πόδι του Τουταγχαμών μπορεί να έχει συμβεί κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης. Ωστόσο, η ανάλυσή μας έδειξε ότι η νέα αύξηση των οστών είχαν συμβεί ως απάντηση στην νέκρωση, που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση ήταν παρών κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και όλων των φαραώ, μόνο Τουταγχαμών παρουσιάζεται κάθεται κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων, όπως η σκοποβολή ένα βέλος από ένα τόξο ή χρησιμοποιώντας μια ρίξει ραβδί. Αυτό δεν ήταν ένας βασιλιάς που πραγματοποίησε το προσωπικό απλώς ως σύμβολο της εξουσίας. Αυτό ήταν ένα νεαρό άνδρα που χρειάζεται μπαστούνι για να περπατήσει.
Ασθένεια των οστών του Τουταγχαμών ήταν ακρωτηριάζοντας, αλλά από μόνη της δεν θα ήταν μοιραία. Για να εξετάσουμε περαιτέρω τις πιθανές αιτίες του θανάτου του, δοκιμάσαμε μούμια του για γενετικές ίχνη διαφόρων λοιμωδών νόσων. Ήμουν δύσπιστος ότι οι γενετιστές θα είναι σε θέση να βρει τέτοια στοιχεία-και ήμουν ευτυχής να αποδειχθεί λάθος. Με βάση την παρουσία του DNA από διάφορα στελέχη του ένα παράσιτο που ονομάζεται Plasmodium falciparum, ήταν προφανές ότι Τουταγχαμών ήταν μολυσμένα με ελονοσία, πράγματι, είχε συνάψει την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, πολλές φορές.
Μήπως η ελονοσία σκοτώνει το βασιλιά; Ίσως. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μια θανατηφόρο ανοσοποιητική αντίδραση στο σώμα, προκαλούν σοκ του κυκλοφορικού συστήματος, και να οδηγήσει σε αιμορραγία, σπασμούς, κώμα και θάνατο. Όπως οι άλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει, ωστόσο, η ελονοσία ήταν μάλλον ευεξήγητο για την περιοχή εκείνη την εποχή, και Τουταγχαμών μπορεί να έχουν αποκτήσει μερική ανοσία στην ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, μπορεί κάλλιστα να έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα του, αφήνοντας τον πιο ευάλωτες στις επιπλοκές που μπορεί να έχουν ακολουθήσει την επουλωθεί κάταγμα του ποδιού του, θα αξιολογηθεί το 2005.
Κατά την άποψή μου, ωστόσο, η υγεία του Τουταγχαμών τέθηκε σε κίνδυνο από τη στιγμή που επινοήθηκε. Η μητέρα και ο πατέρας του ήταν πλήρης αδελφός και αδελφή. Φαραωνικού Αίγυπτο δεν ήταν η μόνη κοινωνία στην ιστορία της να θεσμοθετήσει βασιλική αιμομιξία, η οποία μπορεί να έχει πολιτικά οφέλη. (Βλ. « Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της Royal αιμομιξία . "), όμως, δεν μπορεί να υπάρξει μια επικίνδυνη συνέπεια. Παντρεμένος αδέλφια είναι πιο πιθανό να περάσει σε δίδυμα αντίγραφα των επιβλαβών γονιδίων, αφήνοντας τα παιδιά τους ευάλωτα σε μια ποικιλία γενετικών ελαττωμάτων. Ακατάλληλο το πόδι του Τουταγχαμών μπορεί να ήταν ένα τέτοιο ελάττωμα. Υποψιαζόμαστε ότι είχε επίσης ένα μερικώς λυκόστομα, άλλο συγγενείς ανωμαλίες. Ίσως να παλέψει ενάντια σε άλλους μέχρι ένα σοβαρό ξέσπασμα ελονοσίας ή ένα πόδι σπασμένο σε ένα ατύχημα πρόσθεσε ένα στέλεχος πάρα πολλά σε ένα σώμα που δεν μπορούσε πλέον να φέρει το φορτίο.
Μπορεί να υπάρχει ένας άλλος οδυνηρή μαρτυρία για την κληρονομιά της βασιλικής αιμομιξίας θάβονται με Τουταγχαμών στον τάφο του. Αν και τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ελλιπείς, η μελέτη μας δείχνει ότι ένα από τα έμβρυα που βρέθηκαν μουμιοποιημένο υπάρχει η κόρη του Τουταγχαμών τον εαυτό του, και το άλλο έμβρυο είναι κατά πάσα πιθανότητα το παιδί του, καθώς και. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να αποκτήσουν μόνο μερικά δεδομένα για τις δύο γυναίκες μούμιες από KV21. Ένας από αυτούς, KV21A, μπορεί κάλλιστα να είναι η μητέρα των νηπίων και ως εκ τούτου, η σύζυγός του Τουταγχαμών, Ankhesenamun. Ξέρουμε από την ιστορία ότι ήταν η κόρη του Ακενατόν και της Νεφερτίτης, και ως εκ τούτου πιθανό ετεροθαλής αδελφή του συζύγου της. Μια άλλη συνέπεια της ενδογαμίας μπορεί να είναι παιδιά των οποίων οι γενετικές ανωμαλίες δεν τους επιτρέπουν να φέρει εις πέρας.
Έτσι ίσως αυτό είναι όπου το παιχνίδι τελειώνει, τουλάχιστον προς το παρόν: με ένα νεαρό βασιλιά και της βασίλισσας, προσπαθώντας, αλλά αποτυγχάνει να συλλάβει ένα ζωντανό κληρονόμο για το θρόνο της Αιγύπτου. Ανάμεσα στα πολλά θαυμάσια αντικείμενα θαμμένα με Τουταγχαμών είναι μια μικρή επένδυση ελεφαντόδοντο-box, σκαλισμένο με μια σκηνή από το βασιλικό ζεύγος. Τουταγχαμών είναι ακουμπά στο μπαστούνι του, ενώ η σύζυγός του κατέχει για να τον ένα μπουκέτο λουλούδια. Σε αυτό και σε άλλες παραστάσεις, εμφανίζονται ήρεμα στην αγάπη. Η αποτυχία αυτής της αγάπης να αποδίδει καρπούς δεν τελείωσε ακριβώς μια οικογένεια, αλλά και μια δυναστεία. Γνωρίζουμε ότι μετά τον θάνατο του Τουταγχαμών, μια αιγυπτιακή βασίλισσα, το πιο πιθανό Ankhesenamun, απευθύνει έκκληση στο βασιλιά των Χετταίων, κύριος εχθρούς της Αιγύπτου, για να στείλετε ένα πρίγκιπα να την παντρευτεί, επειδή «ο σύζυγός μου έχει πεθάνει, και δεν έχω κανένα γιο." Η Χετταίων βασιλιάς στέλνει έναν από τους γιους του, αλλά πεθαίνει πριν φτάσει στην Αίγυπτο. Πιστεύω ότι δολοφονήθηκε από Horemheb, ο αρχιστράτηγος του στρατού του Τουταγχαμών, ο οποίος παίρνει τελικά το θρόνο για τον εαυτό του. Αλλά Horemheb πεθαίνει πολύ άτεκνος, αφήνοντας το θρόνο σε έναν συνάδελφο διοικητής του στρατού.
Το νέο όνομα του Φαραώ Ραμσή ήταν Ι. Μαζί του ξεκινάει μια άλλη δυναστεία, το οποίο, σύμφωνα με τον κανόνα του εγγονού του Ραμσή του Μεγάλου, θα δείτε Αιγύπτου οδηγούν σε νέα ύψη της αυτοκρατορικής εξουσίας. Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αυτό το μεγάλο βασιλιά θα μπορούσε να λειτουργήσει για να διαγράψει από την ιστορία όλα τα ίχνη του Ακενατόν, Τουταγχαμών, και το άλλο «αιρετικούς» της περιόδου Αμάρνα. Με τις έρευνές μας, επιδιώκουμε να τους τιμήσουν και να διατηρήσουν τις αναμνήσεις τους ζωντανές.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου