Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

~ * Ψηφιακή περιπλάνηση στον «Ουρανό των Αρχαίων» * ~






Με το βλέμμα των αρχαίων Αιγυπτίων, των Μινωιτών, των Ελλήνων της εποχής της κλασικής αρχαιότητας και των κατοίκων της Ελληνιστικής Αιγύπτου μπορούν να κοιτάξουν οι σύγχρονοι Αθηναίοι τον έναστρο ουρανό.






Αυτή τη δυνατότητα της εντυπωσιακής περιπλάνησης στο ουράνιο στερέωμα και τα επιτεύγματα της αρχαιότητας, την προσφέρει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα από την ψηφιακή παράσταση «Ο ουρανός των Αρχαίων», η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμά του [Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, είσοδος από Πεντέλης 11].


Αστρικό ταξίδι εικονικής πραγματικότητας






Μιλώντας για την παράσταση, ο διευθυντής του Πλανητάριου, Διονύσης Σιμόπουλος, αναφέρει: «H παράσταση αυτή αξιοποιεί πλήρως τις τεχνικές δυνατότητες του Πλανητάριου να μας ''ταξιδέψει εικονικά'' μέσα στον χώρο και τον χρόνο και να μας παρουσιάσει τον ουρανό κατά την αρχαιότητα, κατά τρόπο επιστημονικά άρτιο και εικαστικά εντυπωσιακό.
Στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου, το κοινό θα δει τον έναστρο νυχτερινό ουρανό, όπως ακριβώς τον έβλεπαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι Μινωίτες, οι Έλληνες της εποχής της κλασικής αρχαιότητας και, αργότερα, οι κάτοικοι της Ελληνιστικής Αιγύπτου.
Επιπροσθέτως, οι πολύτιμες -όσο και εντυπωσιακές- φωτογραφίες του γνωστού φωτογράφου Λουκά Χαψή θα μας παρουσιάσουν τον έναστρο νυχτερινό ουρανό, που απλώνεται πάνω από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους σήμερα». 


Ακολουθώντας τα αρχαία άστρα





Η εικονική περιήγηση περνάει και από το ναυτικό πολιτισμό των Μινωιτών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πρώτοι τους αστερισμούς για να προσανατολιστούν.


Η εικονική περιήγηση ξεκινάει από τον «Ουρανό της Αρχαίας Αιγύπτου», τα σημαντικά μνημεία της και τις ακριβείς ουράνιες ευθυγραμμίσεις των Αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίοι εφηύραν το ηλιακό ημερολόγιο και κατέγραψαν συστηματικά τις κινήσεις του Ήλιου, των πλανητών και των άστρων.
Περνώντας από τον ναυτικό πολιτισμό των Μινωιτών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πρώτοι τους αστερισμούς για να προσανατολιστούν, και θαυμάζοντας την εμπεριστατωμένη γνώση ναυσιπλοΐας και τη γνώση των άστρων και των αστερισμών, που βρίσκονται αποτυπωμένες στα ερείπια της Κνωσού και του Ακρωτηρίου της Θήρας, ο επόμενος σταθμός είναι η Αρχαία Ελλάδα της Κλασικής περιόδου.


undefined



Εκεί, όπου τέθηκαν τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού και μαθηματικοί και αστρονόμοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων με τρόπο ορθολογικό. Φτάνοντας στην Ελληνιστική Αίγυπτο με τα επιτεύγματα της Αλεξανδρινής επιστήμης, την περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη και τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, αυτό το ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο ολοκληρώνεται με μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας.

Εικαστική αιώρηση στα τοπία του σύμπαντος 


Το απέραντο κοσμικό γίγνεσθαι του σύμπαντος και ο μικρόκοσμος που μας περιβάλλει κυριαρχούν στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού Απόστολου Κιλεσσόπουλου, με τίτλο «Λάλον φως», η οποία, επίσης, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Καλύπτοντας την περίοδο 1975 - 2012, η έκθεση προκαλεί τις αισθήσεις και τα φαντασιακά ταξίδια σε άλλες διαστάσεις του άπειρου ουράνιου τοπίου, με τα -υποβλητικά φωτισμένα από το ειδικό black light- έργα ζωγραφικής, τις εντυπωσιακές αιωρούμενες και επιδαπέδιες κατασκευές και εγκαταστάσεις, που διαμορφώνουν ένα δικό τους παράλληλο σύμπαν με πλανητικά νεφελώματα, εκρήξεις σουπερνόβα και κυματισμούς του ψυχικού μας κόσμου.
Η συνολική πορεία του καλλιτεχνικού έργου του Απόστολου Κιλεσσόπουλου, αλλά και το σκεπτικό της συγκεκριμένης έκθεσης, αναδεικνύονται από τα αποσπάσματα μελετών -που έγιναν από ιστορικούς της τέχνης, αστροφυσικούς και συγγραφείς- τα οποία έχουν αναρτηθεί στους χώρους της έκθεσης.


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ



http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2249594



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου