Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

~ * Ανακάλυψη: Ο ανθρώπινος φόβος έχει μυρωδιά! * ~





undefined




Ο άνθρωπος, έχει περάσει πολλά στάδια εξέλιξης, μέχρι να φτάσει στη σύγχρονη μορφή του, η οποία ριζώνει στην εποχή του Homo Sapiens (σκεπτόμενος άνθρωπος), εντούτοις έχει απολέσει κάποιες ιδιότητες που κάποτε μοιράζονταν με τα υπόλοιπα θηλαστικά. Για παράδειγμα, τα ζώα έχουν την ικανότητα να οσφραίνονται τον φόβο άλλων ζώων, κάτι που υποτίθεται μπορούσε να κάνει και ο άνθρωπος πάρα πολλά χρόνια πριν.

Η επικρατέστερη επιστημονική εξήγηση μέχρι σήμερα, είναι ότι η εξελικτική διαδικασία, έκρινε περιττή την εν λόγω ικανότητα, αντικαθιστώντας τη με την αυτή της ομιλίας, ως την πιο ενδεδειγμένη μορφή επικοινωνίας, συγκριτικά με την όσφρηση μεταξύ των ανθρώπων.

















Ο επιστήμων Gun Semin και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο Utrecht των Κάτω Χωρών, αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα, ώστε να ελέγξουν αν όντως ο άνθρωπος έχει χάσει αυτή την ικανότητα, την αντίληψη δηλαδή μέσω όσφρησης. Σε αυτό το σημείο να πούμε, πως τα ζώα μπορούν να μυρίσουν τον φόβο ενός άλλου ζώου, κάτι που εμείς το χαρακτηρίζουμε ως «ένστικτο», μόνο που δεν ισχύει, καθώς όντως τα ζώα μπορούν να μυρίσουν τις μεταβολές στις εκκρίσεις του σώματος άλλων ζώων, κι έτσι να αντιληφθούν την κατάσταση που βρίσκεται – όπως πχ. όταν φοβάται.

Στο τεστ που πραγματοποίησε η ομάδα των επιστημόνων συμμετείχαν 46 άτομα: 10 άντρες και 36 γυναίκες. Στους πρώτους, πρόβαλλαν εικόνες / βίντεο από ταινίες τρόμου με σκοπό την πρόκληση φόβου και επίσης, βίντεο από αηδιαστικές σκηνές του τηλεοπτικού προγράμματος «Jackass». Κατά την διάρκεια των προβολών, οι επιστήμονες συνέλεξαν τις εκκρίσεις ιδρώτα από τις μασχάλες των αντρών.

Έπειτα, έβαλαν τις 36 γυναίκες να παρακολουθήσουν εικόνες, εντελώς άσχετες με τις τρομακτικές και αηδιαστικές σκηνές στις οποίες υποβλήθηκαν οι άντρες. Όμως στον χώρο που βρίσκονται οι γυναίκες και εν αγνοία τους (ώστε να θεωρηθεί ακριβές και μη-επηρεαζόμενο το τεστ), οι επιστήμονες απελευθέρωσαν τις ανεπαίσθητες μυρωδιές που συνέλεξαν από τον ιδρώτα των αντρών. Περιέργως και ταυτόχρονα με έκπληξη, οι επιστήμονες παρατήρησαν μορφασμούς και συσπάσεις των μυών των προσώπων των γυναικών, που περιέγραφαν φόβο και αηδία.

Εμφανώς λοιπόν, από το πείραμα οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος τελικά, διατηρεί την ικανότητα να «μυρίσει» τον φόβο ενός άλλου ατόμου.



undefined













Μια μικρή λεπτομέρεια όμως: την δυνατότητα όσφρησης, «δυστυχώς» την διατηρούν μόνο οι γυναίκες, καθώς οι άντρες δεν επιδεικνύουν ότι την έχουν. Έτσι, δεν είναι περίεργο το γεγονός, που πολλοί άντρες ισχυρίζονται, ότι ένας άντρας όταν αποφασίσει να πλησιάσει / φλερτάρει μια γυναίκα, εκείνη μπορεί να «αντιληφθεί» την σιγουριά του ή τον φόβο του (μήπως αποτύχει). Και ως γνωστό, μόνο οι σίγουροι για τον εαυτό τους, απολαμβάνουν...την επιτυχία!

Προσοχή λοιπόν προς τους άντρες, όταν θέλετε να προβείτε σε «κίνηση», να είστε απολύτως σίγουροι και οπλισμένοι με αυτοπεποίθηση, ειδάλλως η όσφρηση της γυναίκας είναι έτοιμη να εντοπίσει τι «παίζει» μέσα σας, και ακολούθως να σας απορρίψει ή εγκρίνει. Εκτός και αν είναι κρυολογημένη!


http://www.zougla.gr/technology/article/epistimones-apokaliptoun-oti-o-an8ropos-mpori-na-mirisi-ton-fovo-alon-atomon


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου