Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

~ * Σαρκοφάγος σπόγγος πιάνει τα θηράματα με τις... «χορδές» του * ~




Παρότι συνήθως οι σπόγγοι τρέφονται με βακτήρια και κομμάτια οργανικής ύλης από το θαλασσινό νερό που «φιλτράρουν», ο C. lyra είναι ένας θηρευτής μεγάλου βάθους, που... προτιμά μικροσκοπικά οστρακόδερμα. Τα πιάνει με τη βοήθεια των «χορδών» του, που καλύπτονται από μικρούς γάντζους. (Πηγή: Monterey Bay Aquarium Research Institute).



Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα άγνωστο έως σήμερα είδος σπόγγου, το οποίο ονόμασαν Chondrocladia lyra, καθώς η μορφή του παραπέμπει σε έγχορδο όργανο, όπως η λύρα ή η άρπα.
Παρότι συνήθως οι σπόγγοι τρέφονται με βακτήρια και κομμάτια οργανικής ύλης από το θαλασσινό νερό που «φιλτράρουν», ο C. lyra είναι ένας θηρευτής μεγάλου βάθους, που... προτιμά μικροσκοπικά οστρακόδερμα. Τα πιάνει με τη βοήθεια των «χορδών» του, που καλύπτονται από μικρούς γάντζους. Μόλις το θήραμα γαντζωθεί, εγκλωβίζεται σε μια λεπτή μεμβράνη, μέσω της οποίας ο σπόγγος αρχίζει να το καταπίνει.
Το σαρκοβόρο πλάσμα ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Ενυδρείου του Μοντερέι Μπέι, με επικεφαλής το Δρα. Λόνι Λούντστεν. Χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα βαθυσκάφη, οι ερευνητές συνέλεξαν δύο τέτοιους σπόγγους και μαγνητοσκόπησαν άλλους δέκα.
Οι πρώτοι που παρατήρησαν είχαν μόλις δύο «πτερύγια», όμως στις επόμενες καταδύσεις, η ομάδα εντόπισε σπόγγους με περισσότερες «χορδές». Οι ερευνητές, που παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Invertebrate Biology, πιστεύουν ότι ο οργανισμός απέκτησε σταδιακά αυτή τη μορφή προκειμένου να αυξήσει την έκταση που καλύπτει, όπως συμβαίνει με κάποια είδη κοραλλιών.
Δεν έχουν περάσει ούτε δύο δεκαετίες απ' όταν επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κάποιοι σπόγγοι είναι σαρκοφάγοι. Έκτοτε έχουν εντοπίσει πολλά σαρκοφάγα είδη, όπως είναι και η οικογένεια των Cladorhizidae, στην οποία ανήκει ο σπόγγος - λύρα. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, «ο C. lyra αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των προσαρμογών που πρέπει να κάνουν τα ζώα προκειμένου να επιβιώσουν σε τόσο εχθρικά περιβάλλοντα.»

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2250814


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου