Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

~ * Γονίδια ευθύνονται και για την πρόωρη εμμηνόπαυση * ~










Μια απλή γενετική εξέταση μπορεί μελλοντικά να προβλέπει ποιες γυναίκες θα έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, πολλά χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί, καθώς Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν τέσσερα γονίδια που επηρεάζουν την ηλικία που η περίοδος σταματά οριστικά.

Οι ερευνητές, υπό την Άνα Μάρεϊ της Ιατρικής Σχολής Χερσονήσου του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ανέφεραν ότι η ικανότητα μιας γυναίκας να γεννήσει παιδί μειώνεται κατά μέσο όρο δέκα χρόνια πριν αρχίσει η εμμηνόπαυση. Συνεπώς, όσες γυναίκες πρόκειται να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση και καθυστερούν τη γέννηση ενός παιδιού μετά τα 30 τους, είναι πιθανότερο να έχουν προβλήματα σύλληψης.

Η νέα ανακάλυψη αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία ενός εύκολου και φθηνού γενετικού τεστ (με κόστος γύρω στα 60 ευρώ), που θα βοηθά τις γυναίκες στην ηλικία των 20 - 30 ετών να μαθαίνουν έγκαιρα αν κινδυνεύουν από πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι Βρετανοί επιστήμονες συνέκριναν το DNA περίπου 2.000 γυναικών που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση με άλλες τόσες γυναίκες που δεν είχαν. Έτσι, κατάφεραν να βρουν τέσσερα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Υπάρχουν σήμερα τεστ μέσω υπερήχων και ορμονικά τεστ για πρόβλεψη της εμμηνόπαυσης, αλλά δεν είναι αρκετά αξιόπιστα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα γονίδια εξηγούν περίπου το 50% της πρόωρης εμμηνόπαυσης στις περισσότερες γυναίκες, ενώ ο τρόπος ζωής και η διατροφή εξηγούν το υπόλοιπο 50%. 
Αν μερικές γυναίκες έχουν τα συγκεκριμένα γονίδια, τότε θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους άλλους παράγοντες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους (τρόπο ζωής, περιβάλλον, φαγητό κ.ο.κ.).










6 σχόλια:

  1. Ενδιαφερουσα η καταχωρηση σου...Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι θα πρεπει να γνωριζει μια γυναικα ποτε θα μπει στην εμμηνοπαυση?Για να προγραματιζει μια εγκυμοσυνη?Πιστευω πως η καθε γυναικα πρεπει να τελειωνει με το κεφαλαιο αναπαραγωγης τοτε που χρειαζεται...Η μεγαλη διαφορα ηλικιας παιδιου-γονιου εχει αντικτυπο στην ψυχολογια του παιδιου!!
    Λογω αντικειμενου παρατηρω οτι τα τελευταια 20 χρονια ολο και περισσοτερο μειωνονται οι γεννησεις στις γυναικες της δεκαετιας 20-30..Αποτελεσμα αυτου να εχει αλλαξει η παθολογια στις εγκυους...Οι ατονιε..μετα τον τοκετο,οιαποβολες...η υπερταση και ο σακχαρωδης διαβητης..δινουν και παιρνουν...
    Καλο θα ειναι η γυναικα να καταλαβει οτι εκτος απο την επαγγελματικη καταξιωση υπαρχει και το κεφαλαιο οικογενεια -παιδια το οπιο μπηκε πια σε δευτερη μοιρα.Ας μην επαναπαυεται...στην εξωσωματικη γονιμοποιηση...σαν λυση στο προβλημα υπογονομοτητας...η οποια ομολογουμενως...κανει θαυματα..και θα μπορουσε να γκαστρωσει..ακομα και την γιαγια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!.....
    ΕΔΩ ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ......ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ..ΟΜΩΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Η ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...ΟΠΩΣ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Κ.Α.
    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Η ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ Η ΑΝ ΑΠΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΚΕΤΑΡΕΙ ΟΛΑ ΜΑΖΙ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα Μυρσινη.Πραγματι δεν εθιξα καθολου το θεμα Οστεοπορωση.Ειναι σημαντικοτατο...Ολοι ομως το γνωριζουν..αν και λιγες γυναικες ασχολουνται με αυτο..δυστυχως!!Μακαρι οι ενδιαφερομενοι να σκεφτηκαν και αυτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΜΑΚΑΡΙ ΟΝΤΩΣ....ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΚΕΦΤΕΙ,ΙΣΩΣ ΕΤΣΙ ΔΙΝΟΤΑΝ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΝ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επ!!!Τελικα δημοσιευτηκε..ενω εμενα μου εδειχνε οτι ειναι αδυνατη η δημοσιευση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. TO KANEI AYTO KAΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ...
    ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή