Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

~ Ο θάνατος του πλανήτη... ευνοεί τους έλληνες δημιουργούς * ~




Ο 28χρονος Αρης Χαντζόπουλος κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό videoart στο Βερολίνο με θέμα την κλιματική αλλαγή









Μπορεί στην Ελλάδα να έχει συναντήσει πολλές κλειστές πόρτες, η υπόλοιπη Ευρώπη όμως τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες. Ο 28χρονος Αρης Χαντζόπουλος κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό videoart που διοργανώθηκε από τον διαδικτυακό τόπο www. 

climaclima.com. Πρόκειται για πρωτοβουλία μιας διεθνούς «παρέας» από τη Χιλή, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. Θέμα του διαγωνισμού ήταν η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της στο μέλλον, μέσα από την ματιά των καλλιτεχνών. 

Το έπαθλό του, μια υποτροφία για μαθήματα σκηνοθεσίας στο Ιnternational Summer University, το οποίο υπάγεται στο Κolleg fur Μanagement του Βερολίνου. Μέσα από ένα γερμανόφωνο και ανατριχιαστικά εύστοχο βίντεο με τον τίτλο «Guilt», ο Αρης μίλησε για την ενοχή που μας έχουν επιβάλει να νιώθουμε όσοι ευθύνονται πραγματικά για τον αργό και βασανιστικό θάνατο του πλανήτη. 

Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος για τη βράβευσή του, αλλά και κουρασμένος από «τα ίδια και τα ίδια» που συναντά στον χώρο του... και στη χώρα του: «Στην Αθήνα,κακά τα ψέματα, έχουμε καταντήσει να μην υπάρχει η υπόλοιπη Ελλάδα.Φοβόμαστε πολύ τις νέες ιδέες ή αυτά που δεν έχουμε ξαναδεί,γι΄ αυτόπροωθείται συνεχώς αναμασημένη τροφή από το εξωτερικό η οποία πλασάρεται εδώ ως κάτι πρωτοποριακό.Γι΄ αυτό και συνήθως όσοι κάνουν ήδη καριέρα στην Ελλάδα,όταν βγαίνουν εκτός, δεν συναντούν την ίδια αποδοχή». Η τέχνη κινδυνεύει να θεωρηθεί «είδος πολυτελείας» σε περίοδο κρίσης; «Η τέχνη πρέπει να ανήκει σε όλους.Σιχαίνομαι την εκμετάλλευση, να ζητούν τεράστια ποσά από τον κόσμο για να διασκεδάσει καθώς, ναι, όπως και να το κάνουμε, η τέχνη εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό την έννοια της διασκέδασης. Δεν θεωρώ ότι από μόνη της υπήρξε ποτέ είδος πολυτελείας, θεωρώ όμως ότι υπάρχουν καλλιτέχνεςπολυτελείας». 

Οσο για την υποτροφία που γνώρισε σε μια ξένη χώρα: «Στην Ελλάδα, αν είσαι αυστηρός με την αισθητική σου, θεωρείσαι δύστροπος, περίεργος ή ξινός. Στο Βερολίνο ένιωσα για πρώτη φορά φυσιολογικός. Εδώ υπάρχουν πολλοί που, αν ακούσουν ότι είσαι καλλιτέχνης, θεωρούν ότι είσαι προβληματικός.Μου έχει τύχει τρεις φορές να πω ότι ζωγραφίζω και να μου προτείνουν να τους βάψω το σπίτι». 

ΠΟΥ - ΠΟΤΕ

η Το βίντεο του Αρη Χαντζόπουλου υπάρχει στο ΥouΤube. Λέξειςκλειδιά: Guilt + Chantzopoulos η Εμφανίζεται στις 20/11 στο Νixon (Αγησιλάου 61 Β, τηλ. 210 3462 077) σε ένα electronica set με τον ισλανδό καλλιτέχνη Ruxpin
Σαν ταινία μικρού μήκους

Στο βίντεο βλέπουμε τον βραβευμένο καλλιτέχνη να τρέχει σε ένα πυκνό δάσος και να του κόβεται η ανάσα, λες και το οξυγόνο σιγά σιγά τελειώνει. Ακολουθούν εικόνες που συνοδεύονται από μουσική που σε στοιχειώνει, με τη φωνή του ίδιου να απαριθμεί όλα όσα ήξερε στο παρελθόν και έχουν εξαφανιστεί από το μέλλον του: ένα δέντρο, ένα σπίτι, μια οικογένεια. Σαν καλογυρισμένη ταινία μικρού μήκους, το βίντεο καταλήγει με τον ίδιο να μας μιλάει από το έτος 2060: «Καθημερινά επισκέπτομαι το άγαλμα της πολικής αρκούδας, καθώς είμαι ένας από τους πολλούς που ζουν γεμάτοι ενοχή».








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου